Nagietek w… kuchni

Nagietek można używać z kosmetyce, ziołolecznictwie, jako akcent-dekorację ogrodu i domu a nawet w kuchni. To właśnie kulinarne zalety “calenduli” prezentujemy w tym artykule.

Nagietek to jedno z najbardziej wszechstronnych ziół. Można go używać z kosmetyce, uniwersalnie w ziołolecznictwie, jako akcent-dekorację ogrodu i domu, gdy suszone płatki o złotej barwie dodamy do mieszanki innych, pachnących roślin, a nawet w kuchni. Jego nazwa łacińska- kalendae wywodzi się z wierzenia, że cyklicznie zakwita pierwszego dnia każdego miesiąca.

Nagietek – oryginalna przyprawa i barwnik

Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak, można je więc dodać do oliwy i macerować w słonecznym miejscu, by później używać jej do skrapiania potraw. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób.
Pasują też w takiej formie do sałatek, nawet owocowych, a dodane do gotowania ryżu pięknie go zabarwią (także suszone). Stąd bywa zwany różą szafranową.

Nagietek nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza przed podaniem potrawy, a także do wzbogacenia smaku:
– miękkich serów
– jogurtu
– masła
– omletu
– niektórych ciast i deserów

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

Przepis na winko nagietkowe

Zawsze warto pamiętać, że to znakomita roślina do sporządzenia nalewki, a warto ją też dodać do wina. By je uzyskać wystarczy 30 gramów świeżych płatków zmiażdżyć i zalać 0,7 litra zwykłego wina (najlepiej niesiarkowanego) i odstawić na 2 tygodnie.

Pić 2-3 razy dziennie po małym kieliszku i przerwać po 2 tygodniach, by później móc ponowić terapię. Kuracja opisana została w poradniku Zielarska apteczka na 100 kobiecych dolegliwości autorstwa Zbigniewa Przybylaka. Tam znajdziemy też wiele innych receptur.

 

>>PRZECZYTAJ TEŻ: Nagietek – najzdrowszy kwiat dla pań

 

Zbiór i uprawa nagietka

Do przetworzenia i użycia w kuchni używamy zerwanych suchych płatków kwiatów i młodych listków nagietka. By otrzymać barwnik wystarczy gotować garść płatków w połowie szklanki wody. Aby kwiaty zachowały kolor, trzeba je suszyć w dość niskiej temperaturze, można naturalnie w zacienionym i przewiewnym miejscu, szopce ogrodowej, suchej altanie. Wystarczy zebrać główki (otwarte koszyczki kwiatowe) i rozłożyć na papierze. Mamy na to czas od lipca do później jesieni.

Rośnie na wszystkich glebach, choć woli żyzne, ilaste, a nie uda się zbytnio na podmokłych. Stanowisko powinno być słoneczne. Nagietki są mrozoodporne, wiele lat rosną w tych samych miejscach, a pierwszy raz można je wysiać wiosną, w gruncie lub doniczkach.

Małgorzata Górska

fot. Zbigniew Przybylak

 

źródła:
L. Bremness, „Wielka księga ziół”, Warszawa 1991.
Z. Przybylak, Zielarska apteczka na 100 kobiecych dolegliwości

Brak postów do wyświetlenia