Z dniem 1 sierpnia 2012r. „wino z ekologicznych winogron” zastąpi „eko wino”. To nie tylko zmiana nazwy, ale efekt wprowadzenia regulacji dotyczących nie tylko ekologicznej uprawy winogron, ale także eko winiarstwa.
Nowe przepisy unijne opublikowane na początku marca jako rozporządzenie (UE) nr 203/2012 pozwalają na oznakowanie win wyprodukowanych z ekologicznych winogron według zasad przetwórstwa ekologicznego. Wszytkie wina wyprodukowane zgodnie z nowymi zasadami, również te wyprodukowane przed wejściem w życie nowego rozporządzenia, mogą być znakowane jako „ekologiczne wina”. Po 1 sierpnia na rynku będą dostępne nadal „wina z ekologicznych winogron” -w taki sposób będzie można znakować wina niespełniające zasad przetwórstwa, wyprodukowane przed 1 sierpnia 2012 r.
Jakość winogrona to jakość wina…
Jakość winogron ma odniesienie na jakość wina. Ekologiczne winogrona produkuje się bez wykorzystywania syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów. W ekologicznych winnicach używa się niewielkich ilości preparatów miedziowych i siarkowych, bez których byłoby trudno utrzymać zdrową winorośl. Wielką rolę w ekologicznych uprawach winorośli odgrywa także jakość gleby. Jest ona naturalnie odżywiona ekologicznymi nawozami i pokryta roślinnością gleba jest pełna życia nieskażonego pestycydami. Pozwala to winorośli korzystać z jej wszystkich naturalnych składników, co urozmaica bukiet smaków wśród ekologicznych win.
Eko wino a dodatki
Nowe przepisy wprowadzają ograniczenia stosowanych technik i dodatków. Lista dodatków jest bardzo krótka. Ilość siarczanów w winach ekologicznych jest organiczona. Jest ich mniej o 30-50 mg na litr, co przekłada się na redukcję od 7.5 % w winach specjalnych do 33 % w wytrawnych czerwonych winach (z zawarotścią cukru poniżej 2g/litr). Zabronione są między innymi kwas sorbowy, lizozym, siarczany/siarczyny amonu i dimethylowęglany.
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!