Teraz czytasz...
Na żywność ekologiczną wydajemy dziesięć razy mniej niż Europejczycy
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Na żywność ekologiczną wydajemy dziesięć razy mniej niż Europejczycy

Agnieszka Gotówka
żywność ekologiczna

Polski rynek żywności ekologicznej dynamicznie się rozwija, ale nadal daleko nam do średniej europejskiej. Jak wynika z raportu „Żywność ekologiczna w Polsce” przygotowanego przez Koalicję na rzecz BIO we współpracy z NielsenIQ na produkty ekologiczne miesięcznie wydajemy 36 zł, a przeciętny Europejczyk – 360 zł.

Rocznie Polacy na żywność ekologiczną wydają łącznie 1,36 mld zł. To zaledwie 0,5% kwoty przeznaczanej na jedzenie. W Niemczech taka sprzedaż osiąga niemal 55 mld zł.
Taki wynik sytuuje nas na 14. miejscu pod względem wielkości sprzedaży produktów spożywczych bio wśród krajów europejskich.

https://biokurier.pl/ekorynek/polski-rynek-zywnosci-ekologicznej-w-2021-roku-najnowsze-dane-z-raportu-koalicji-na-rzecz-bio/?fbclid=IwAR0XAQYbLmfiVy14FuUajWxJYK8Hs7PmSSE2paH710oJ91TWxRL8R2kg7eU

Co można zrobić, byśmy częściej sięgali po żywność ekologiczną?

Zwiększanie udziału żywności ekologicznej wymaga współpracy i zaangażowania różnych instytucji, firm i osób, które mają wpływ na rynek. Od rolników, przez przetwórców, sieci sprzedaży po polityków. W krajach, w których poziom upraw i sprzedaży żywności bio jest wysoki, cele i działania wspierające ich realizację są wyznaczane wspólnie. Na rozwoju rynku produktów bio zyskać może wiele gałęzi gospodarki, ale i tak najważniejszym efektem, na którym zależy każdemu, jest świadome i zdrowe społeczeństwo

– mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

https://biokurier.pl/ekorynek/targi-zdrowej-zywnosci-i-ekologicznego-stylu-zycia-ecosilesia-2021-w-pierwszy-weekend-wrzesnia/

Żywność ekologiczna w Polsce ciągle mało popularna

Wokół żywności ekologicznej w Polsce nadal krąży wiele mitów. Jak zauważa Łukasz Gębka:

Nadal wiele osób nie do końca zdaje sobie sprawę jak bardzo różnią się od konwencjonalnego jedzenia. Brak pozostałości sztucznych nawozów i środków ochrony roślin są kluczowe. Dzięki temu nasza żywność posiada dużo większą zawartość m.in. witamin i minerałów, proces produkcji odbywa się w ściśle określonych warunkach, a regularne restrykcyjne kontrole dają pewność najwyższej jakości. To powoduje, że często produkt bio jest nieco droższy, ale świadomy klient częściej będzie się decydował na taką żywność, bo ma ona pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Liderami żywności ekologicznej w Europie są Niemcy i Francja, w których sprzedaż takich produktów przekracza 50 mld zł. Kolejni są Włosi, którzy na certyfikowane produkty wydają ponad 16 mld zł, a następnie Szwajcaria, Wielka Brytania, Szwecja i Hiszpania.

W Polsce nie tylko kupujemy znacznie mniej produktów ekologicznych, ale też posiadamy mniej gruntów przeznaczanych pod rolnictwo ekologiczne. W całej Europie zajmują one 8,1% powierzchni, natomiast nad Wisłą ten odsetek oscyluje wokół 3,5%.

Najwięcej upraw ekologicznych znajduje się na terenie Austrii (26,1%), Estonii (22,3%) i Szwecji (20,4%). Nieco mniej jest ich w Szwajcarii, Czechach, we Włoszech, Łotwie i Finlandii.

Opracowane na podstawie informacji prasowej.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.