Na co zwracają uwagę klienci eko sklepów kupując jogurt BIO?

blank
Przy okazji artykułu “Posmakuj Jogurtu EKO” (nr 21 Biokuriera) o zaletach eko jogurtów postanowiliśmy spytać sprzedawców o preferencje zakupowe konsumentów sklepów z żywnością BIO.

Artykuł Posmakuj Jogurtu EKO znaleźć można w najnowszym numerze drukowanej wersji Biokuriera, która pod koniec tego tygodnia pojawi się w eko sklepach.

Naturalne czy owocowe?

Wysokość sprzedaży jogurtów naturalnych względem owocowych w naszym sklepie jest podobna – komentuje Marcin Ryszka z Żółtego Cesarza przy ul. Obrzeźnej w Warszawie.  Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w stołecznych Free Delikatesach przy ul. Puławskiej. – Z naszych obserwacji wynika, że Klienci zdecydowanie preferują jogurty naturalne, jeśli chodzi o smakowe to przodują waniliowe, malinowe, jagodowe – mówi Marianna Skibińska.

Jogurty naturalne EKO cieszą się także większym powodzeniem wśród klientów warszawskiego Smaku Natury. – Klienci preferują przede wszystkim jogurty naturalne w niedużych opakowaniach ( do 200g; 200ml). Następne w kolejności są jogurty owocowe, w tradycyjnych smakach ( truskawka,  wiśnia, malina), również w podobnych opakowaniach – wyjaśnia Marcin Klimek, wiceprezes firmy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na co zwracają uwagę klienci eko sklepów wybierając jogurt?

– Klienci zwracają uwagę głównie na zawartość cukru. Preferowane są produkty, które nie zawierają tego składnika. Im prostszy skład tym Klient ma poczucie, że wie co je  – mówi Marianna Skibińska.

– Konsumenci odwiedzający Żółtego Cesarza przy wyborze jogurtów przywiązują uwagę przede wszystkim do tego by produkt był wysokiej jakości nie zawierał substancji dodatkowych. W przypadku jogurtów owocowych bardzo duże znaczenie mają duże kawałki owoców – rzecz coraz rzadziej spotykana w produktach konwencjonalnych – zauważa Marcin Ryszka.  – Klienci preferują nieduże opakowania jogurtów, głównie naturalne, ale zwracają także uwagę na cenę. Często wracają także po swoje ulubione produkty (smaki). U nas stosunkowo dużą popularnością cieszą się polskie produkty – dodaje Marcin Klimek.

Najpopularniejsze marki

Marek eko jogurtów wciąż jest stosunkowo mało i bardzo często zdarza się, że w poszczególnych eko sklepach dostępne są 1 lub 2,3 linie produktów. Dlatego trudno przeanalizować, które są najczęściej wybierane. Wśród najłatwiej dostępnych i najpopularniejszych marek eko jogurtów na polskim rynku wymienić można: Eko Łukta (marka BioProdukt), Sobbeke, Andechser, Schwarzwaldmilch, Magda, Nowak.

Badania naukowe o preferencjach polskich konsumentów

W ramach europejskiego projektu badawczego ECROPOLIS przeanalizowane zosały preferencje polskich konsumentów odnośnie jogurtów. Badano zarówno osoby kupujące żywność BIO jak i produkty konwencjonalne. Oto wnioski płynące z badań:  Konsumenci żywności ekologicznej preferują jogurty naturalne, które charakteryzują się kremowym wyglądem, gęstą i zwartą konsystencją postrzeganą wizualnie, a także wykazują odpowiednią lepkość oraz gęstość stwierdzoną w ocenie doustnej. Ważny jest także wyczuwalny zapach mleczny i słodki. Jogurty reprezentujące wyciek na powierzchni i odznaczające się smakiem fermentacyjnym (typowym dla kwaśnego mleka) zyskują gorsze oceny – czytamy w informacjach opublikowanych w bazie danych OSIS (Organic Sensory Information System) odstępnej pod adresem www.ecropolis.eu

Karol Przybylak

 

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia