“My New Roots”: Sarah Britton zaprasza do świata kuchni roślinnej

Jedna z najsłynniejszych blogerek kulinarnych na świecie, Sarah Britton, zaprasza do swojego świata pełnego warzyw i owoców. Na kartach swojej książki prezentuje 100 oryginalnych przepisów kuchni roślinnej na każdą porę roku.

Sarah Britton zdecydowała się podzielić receptury według pór roku, wyróżniając: wiosnę, wczesne lato, późne lato, jesień i zimę. Dlaczego? Autorka uważa, że każdy z tych okresów ma inny smak. I czytając jej komentarze dołączone do każdego przepisu, można się o tym przekonać! Sarah Britton ma bowiem niezwykle lekkie pióro. Dzięki temu jej publikacji nie można porównać do klasycznej książki kucharskiej. Czytelnik wkracza do świata wspomnień blogerki. Każde zdanie wydaje się wypływać prosto z serca. A to oznacza, że w przygotowanie potraw Sarah Britton włożyła mnóstwo serca.

Od tradycyjnej książki kucharskiej, jakich mnóstwo w ostatnim czasie pojawiło się na rynku, pozycję blogerki wyróżnia również brak rozpiski kalorii i składników odżywczych. Jest to celowy zabieg autorki, która zachęca, by rozkoszować się jedzeniem bez liczenia gramów tłuszczu. Jej dieta – jak czytamy we wstępie – „polega na używaniu zdrowych, nieprzetworzonych składników, braku pośpiechu oraz podchodzeniu do żywności z otwartym umysłem i ciekawością”. I stąd jej nazwa: „roślinno-pełnowartościowa”.

Propozycja dla wegetarian i wegan

Fundamentem przepisów dla popularnej blogerki są rośliny. Receptury ujęte w książce stanowią jednak propozycje uniwersalne – mogą być z powadzeniem wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Wiele z nich to propozycje dań bezglutenowych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Korzystać z „My New Roots” mogą również te osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe. Receptury potraw są bowiem podane w przejrzystej formie. Przygotowanie posiłków nie powinno być zatem trudne. W ich zrozumieniu pomóc mogą ikonki zamieszczone przy każdym przepisie. Podpowiadają one, czy danie jest wegańskie lub czy jego przygotowanie wymaga więcej czasu.

Tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z kuchnia roślinną, Sarah Britton dedykuje rozdział „Podstawowe techniki”, z którego można dowiedzieć się, jak ugotować suszone ziarna roślin strączkowych oraz jak zrobić mleko z orzechów lub nasion.

Z kolei osoby, które właśnie wkraczają w świat pełen zdrowych i odżywczych produktów, powinny zajrzeć do części „Napełniamy spiżarkę”. Autorka zachęca w niej do odsunięcia na bok klasycznych produktów, takich jak biała mąka, mrożone dania, biały cukier. Pokazuje, czym można je zastąpić i dlaczego warto zdecydować się na ten krok.

W książce Sarah Britton zamieściła 100 oryginalnych przepisów, a konkretną potrawę szybko pozwoli odnaleźć indeks.

Ogromnym walorem książki „My New Roots” są fotografie. Są pełne koloru, smaku i elegancji.

Jeśli zatem masz ochotę na naleśniki gryczane z kremową sałatką z fasoli szparagowej, krem z boczniaków lub ser z surowych nerkowców, Sarah Britton zaprasza! Weź do ręki jej książkę i wejdź do świata pełnego smaku i inspiracji. Poczuj pasję autorki i rozsmakuj się w zdrowej kuchni roślinnej.

Oprac. Agnieszka Gotówka 

Brak postów do wyświetlenia