Musli jabłkowe ekologiczne

Składniki:

1 płaska łyżka płatków owsianych BIO lub 1 łyżeczka mąki owsianej BIO, moczonych przez 12 h w 3 łyżkach wody, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka słodzonego skondensowanego mleka, ale może być też normalne, 1 duże jabłko (lub 2-3 mniejsze, ok. 200g), 1 łyżka utartych orzechów lub migdałów BIO,

Sposób przygotowania:

Mleko i sok z cytryny wymieszać na gładki krem. Dodać płatki i ponownie wymieszać. Umyte i wysuszone jabłko zetrzeć na drobnej tarce, mieszając często by zapobiec odbarwieniu. Na gotową “papkę” posypać orzechy i natychmiast podawać. Gdy ?papka? jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki wody lub soku pomarańczowego.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wedle upodobania można użyć innych płatków, lub ich kilku rodzajów np.: pszennych, ryżowych, jęczmiennych, żytnich, z prosa, soi lub amarantusa, oczywiście BIO.

 

Muesli jabłkowe wzbogacone kremem lub masłem orzechowym BIO dla 4 osób

Składniki:

4 łyżki stołowe płatków owsianych namoczonych w 12 łyżkach wody przed 12 h, 4 płaskie łyżki kremu lub masła orzechowego BIO rozpuszczonego w 12 łyżkach wody, 4 łyżki soku cytryny, 4 łyżki miodu lub brązowego cukru, 4 duże jabłka lub 8 małych, 4 łyżki startych orzechów lub migdałów BIO

Sposób przygotowania:

Do kremu lub masła orzechowego dodać powoli wodę i mieszać aż do uzyskania konsystencji emulsji. Dodać płatki owsiane, sok z cytryny, miód lub cukier i dokładnie wymieszać. Jabłka utrzeć i szybko wymieszać z resztą składników, by nie ściemniały. Gotowe muesli posypać startymi orzechami lub migdałami i od razu podawać.