Musli – nasze propozycje

Niedawno pisaliśmy o zaletach zdrowotnych tej łatwej i dającej się szybko przyrządzić potrawy(przeczytaj artykuł). Teraz prezentujemy kilka propozycji na własne ekologiczne musli.

Muesli rodzinne

1 opakowanie płatków 4 zboża BIO (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne i owsiane 300g)

1 opakowanie płatków kukurydzianych BIO(około 250g)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

1 opakowanie ziaren słonecznika BIO (250g)

1 opakowanie moreli suszonych BIO (150g)

1 opakowanie rodzynek BIO (200g)

Orzechy włoskie (około 150g)

Łyżka syropu lub soku malinowego BIO (najlepszy syrop z żółtych malin ? można go kupić u rolników ekologicznych w okolicy Biłgoraja)

Mleko lub jogurt naturalny BIO

Zboża z płatkami kukurydzianymi mieszamy w dużej misce lub garnku. Następnie dodajemy ziarno słonecznika i rodzynki. Suszone morele kroimy w kosteczki, a wyłuskane orzechy dzielimy na małe kawałki i dodajemy do płatków. Całość mieszamy i przesypujemy do słoika lub szczelnego pojemnika. Muesli podajemy z mlekiem lub jogurtem naturalnym, dodając dla osłody i wzmocnienia łyżkę soku malinowego. Jeżeli ktoś lubi miękkie płatki, dobrze jest muesli zalać odrobiną wody i odstawić na noc, aby ziarna napęczniały.

 Muesli orzechowo-bananowe

1 opakowanie płatków 3 zboża BIO (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne 300g)

1 opakowanie suszonych bananów BIO (100-150g)

1 opakowanie migdałów lub płatków migdałowych BIO (100g)

1 opakowanie moreli suszonych BIO (150g)

Orzechy włoskie (około 150g)

Jabłka suszone BIO lub chipsy jabłkowe BIO (około 200g)

Siemię lniane BIO (około 50g)

Łyżka miodu lipowego

Mleko lub jogurt naturalny BIO

Płatki mieszamy z pokruszonymi, suszonymi bananami, jabłkami i siemiem lnianym. Następnie suszone morele kroimy w kosteczki, migdały kroimy na mniejsze lub zawiązujemy w bawełnianą ściereczkę i tłuczemy, uderzamy o kant stołu, aby się pokruszyły. Wyłuskane orzechy włoskie dzielimy na małe kawałki. Wszystkie składniki dodajemy do płatków, mieszamy i przesypujemy do słoika lub szczelnego pojemnika. Muesli podajemy z mlekiem lub jogurtem naturalnym BIO. Dla osłody można dodać łyżkę miodu lipowego.

 Muesli ?bogate?

1 opakowanie płatków 4 zboża BIO (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne i owsiane 300g)

1 opakowanie migdałów lub płatków migdałowych BIO (100g)

1 opakowanie ziaren słonecznika BIO (250g)

1 opakowanie moreli suszonych BIO (150g)

1 opakowanie rodzynek BIO (200g)

1 opakowanie suszonych śliwek BIO (200g)

1 opakowanie daktyli suszonych BIO (100-150g)

1 opakowanie pestek dyni BIO (200g)

Figi suszone BIO (150g)

Jabłka suszone BIO lub chipsy jabłkowe BIO (około 200g)

Orzechy włoskie (około 150g)

Siemię lniane BIO (około 50g)

Łyżka miodu lub brązowego cukru

Mleko lub jogurt naturalny BIO

Migdały i wyłuskane orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki. Suszone morele, śliwki, daktyle i figi pokroić w kosteczki. Wszystkie składniki wymieszać i dodać siemię lniane, ziarno słonecznika, pestki dyni i rodzynki. Gotowe muesli przesypać do szczelnego pojemnika. Podawać z mlekiem lub jogurtem naturalnym BIO. Dla osłody można dodać łyżkę miodu lub trochę brązowego cukru.

Do muesli można dodać ziarno lub płatki z amarantusa BIO, które wzbogacą mieszankę.

 Muesli jabłkowe dla 1 osoby

1 płaska łyżka płatków owsianych BIO lub 1 łyżeczka mąki owsianej BIO, moczonych przez 12 h w 3 łyżkach wody

1 łyżka soku cytrynowego

1 łyżka słodzonego skondensowanego mleka, ale może być też normalne

1 duże jabłko (lub 2-3 mniejsze, ok. 200g)

1 łyżka utartych orzechów lub migdałów BIO

Mleko i sok z cytryny wymieszać na gładki krem. Dodać płatki i ponownie wymieszać. Umyte i wysuszone jabłko zetrzeć na drobnej tarce, mieszając często by zapobiec odbarwieniu. Na gotową ?papkę? posypać orzechy i natychmiast podawać. Gdy ?papka? jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki wody lub soku pomarańczowego.

Wedle upodobania można użyć innych płatków, lub ich kilku rodzajów np.: pszennych, ryżowych, jęczmiennych, żytnich, z prosa, soi lub amarantusa, oczywiście BIO.

 Muesli jabłkowe wzbogacone kremem lub masłem orzechowym BIO dla 4 osób

4 łyżki stołowe płatków owsianych namoczonych w 12 łyżkach wody przed 12 h

4 płaskie łyżki kremu lub masła orzechowego BIO rozpuszczonego w 12 łyżkach wody

4 łyżki soku cytryny

4 łyżki miodu lub brązowego cukru

4 duże jabłka lub 8 małych

4 łyżki startych orzechów lub migdałów BIO

Do kremu lub masła orzechowego dodać powoli wodę i mieszać aż do uzyskania konsystencji emulsji. Dodać płatki owsiane, sok z cytryny, miód lub cukier i dokładnie wymieszać. Jabłka utrzeć i szybko wymieszać z resztą składników, by nie ściemniały. Gotowe muesli posypać startymi orzechami lub migdałami i od razu podawać.

 

opracowanie:

Magdalena Przybylak-Zdanowicz{jcomments on}