Mus dyniowo – jabłkowy

Składniki:

•2,5kg dyni hokkaido bio
•8 jabłek bio (np. Florina)
•2 pektyny żelujące bio
•150g syropu z agawy bio
•szczypta soli
•1 łyżeczka imbiru bio
•1 łyżeczka kardamonu bio
•1 łyżeczka przyprawy indyjskiej bio (w składzie: kminek, kolendra, gorczyca biała, synamon, imbir, płatki cytrynowe)
•5 łyżek soku z cytryny bio


 


 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:

Dynie dobrze myjemy, obcinamy końcówki, wycinamy ew. “zgrubienia” na skórce, kroimy na pół i usuwamy pestki; następnie (bez obierania ze skórki – nie jest to konieczne) kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do kilkulitrowego gara. Wlewamy trochę wody (tj. do 1/4 lub 1/3 wysokości zajmującej wnętrze gara dyni; im mniej wody, tym lepiej) i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszjac. Dorzucamy kawałki jabłek (wcześniej umyte, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki) – prażymy razem z dynią. Jak dynia i jabłka zaczną mięknąć, dodajemy pektynę żelującą (ekologiczną na bazie pektyny jabłkowej), syrop z agawy i “blenderujemy”  do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy: sok z cytryny, imbir, przyprawę indyjską, kardamon, szczyptę soli  – blenderujemy i pozostawiamy na małym ogniu 5-10. Następnie wkładamy  w (wczesniej przygotowane: wyparzone, osuszone) słoiczki, dobrze zakręcamy i stawiamy “denkiem do dołu” w celu zassania; odwracamy jak mus w słoikach ostygnie.

Inna opcja na dynię: zamiast kroić w kawałki i gotować, możemy pokroić w paski, upiec  (ok. 30minut) w piekarniku i wówczas wrzucić do podprażonych jabłek – dalej jw.
Warto spróbować! Mus dynia-jabłko ma ciekawą nutę smakową, ujmuje delikatnością swej naturalnej słodyczy i korzennym doprawieniem w tle.


autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia