Muffinki z płaskurki z jagodami i kokosem

blank

Składniki na 24 muffinki:
500 g mąki z płaskurki BIO
150 g masła BIO
400 ml mleka BIO
200-250 g cukru trzcinowego BIO
2 jajka
Olejek migdałowy BIO
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
100 g wiórek kokosowych BIO
Szklanka czarnych jagód (ja użyłam mrożonych, które zebrałam latem)

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić i przestudzić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Całość wymieszać, wbić jajka i dodać wszystkie płynne składniki. Dokładnie wymieszać, aby powstała półpłynna masa. Następnie do ciasta wsypać wiórki i zamrożone jagody. Całość ponownie delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Papilotki do muffinek wypełnić ciastem do połowy – najlepiej nakładać porcje dwoma łyżkami. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
Smacznego!

Czas pieczenia: około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Całkowity czas przygotowania: około 30-40 min.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tekst i foto: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Brak postów do wyświetlenia