Teraz czytasz...
Muffinki z płaskurki z jagodami i kokosem
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Muffinki z płaskurki z jagodami i kokosem

Składniki na 24 muffinki:
500 g mąki z płaskurki BIO
150 g masła BIO
400 ml mleka BIO
200-250 g cukru trzcinowego BIO
2 jajka
Olejek migdałowy BIO
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
100 g wiórek kokosowych BIO
Szklanka czarnych jagód (ja użyłam mrożonych, które zebrałam latem)

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić i przestudzić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Całość wymieszać, wbić jajka i dodać wszystkie płynne składniki. Dokładnie wymieszać, aby powstała półpłynna masa. Następnie do ciasta wsypać wiórki i zamrożone jagody. Całość ponownie delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Papilotki do muffinek wypełnić ciastem do połowy – najlepiej nakładać porcje dwoma łyżkami. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika i piec około 20 minut.
Smacznego!

Czas pieczenia: około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Całkowity czas przygotowania: około 30-40 min.

Tekst i foto: Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.