A może ekologiczne soki kwaszone?

Ekologiczne soki kwaszone – wiele osób krzywi się na sam dźwięk ich nazwy, inne wręcz przeciwnie – uwielbiają je.Najbardziej popularne soki kwaszone przygotowuje się z buraczków, kwas z kapusty oraz ogórków. Ale kwasić można także inne warzywa m.in. seler,  pietruszkę, marchew a nawet czosnek (wtedy zachowuje on nadal swe działanie antybakteryjne ale jednocześnie mniej pachnie).

Kwasy, pod warunkiem że zawierają mało soli, która obciąża niepotrzebnie organizm dostarczają wielu ważnych dla zdrowia składników, wykazują działanie oczyszczające i odtruwające. Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego, jelita grubego. Kwasy warzywne warto pić małymi łykami, co pewien czas w ciągu dnia. Wtedy składniki są lepiej przyswajane.

Nie tylko kwasy z pojedynczych warzyw działają korzystnie. Cenne dla zdrowia są również kwaszone soki z mieszanek warzywnych. A oto recepta na wielowarzywny sok z buraków czerwonych, marchwi, pietruszki, selera i czosnku. Ma on znaczne walory odżywcze, także orzeźwia. Poza tym pobudza trawienie, poprawia pracę układu trawiennego w tym jelita grubego, podnosi odporność ogólną organizmu, przeciwdziała przeziębieniom, infekcjom, odtruwa, działa moczopędnie. Wskazany jest przy niedokrwistości, także niepokojach bo działa ogólnie uspokajająco. Przypisuje mu się również działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi.

W sklepach z żywnością ekologiczną dostępne są ekologiczne soki kwaszone. Można je także przyrządzić samodzielnie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Oto dwa sposoby:

Sposób 1.

Umyte warzywa z upraw ekologicznych:  1-1,5 kg buraczków 0,5 do 0,7 kg marchwi, 1-2 pietruszki, 1-2 małe selery, kilka ząbków czosnku  rozdrobnić dokładnie. Potem zalać wodą przegotowaną. Można dodać kawałek razowego chleba wypiekanego na zakwasie, doprawić odrobiną soli gruboziarnistej ( ale lepiej nie). Po wymieszaniu odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Po zakwaszeniu Odcedzić. Przechowywać w lodówce. Pić łykami 1-2 szklanki dziennie pół godziny  przed posiłkami.

Sposób 2.

Przygotować z warzyw ekologicznych sok w sokowirówce. Do soku dodać odrobinę chleba razowego i odstawić na 2- 3 dni w ciepłe miejsce. Jeżeli chcemy przyspieszyć zakwaszanie wtedy dolewamy pół szklanki soku z kiszonej  kapusty, ogórków. Odstawiamy na 1-2 dni w ciepłym miejscu. Pozostałe resztki także zakwaszamy. Wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą wodą. Wody dajemy tyle by powstała dosyć gęsta papka. Ostrożnie mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy. Dodajemy kawałek chleba razowego albo dolewamy niecałe pół szklanki kwaszonego soku z buraczków, kapusty, ogórków. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni. Od czasu do czasu mieszamy. Po zakwaszeniu całość odcedzić.

Kwas można zmieszać z kwasem z samego soku i pić dziennie po jedną, dwie szklanki najlepiej łykami na  30-60 minut przed posiłkami.  Soki z kwaszonych warzyw można mieszać także z sokami z warzyw surowych i w takiej postaci je spożywać.

Zbigniew Przybylak