Mleko sienne pozyskiwane jest od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem. W ich diecie nie ma pasz kiszonych a wypas na łąkach trwa nawet 150-180 dni w roku. Stara Mleczarnia rozpoczęła na jego bazie produkcję sera. Dostawcą mleka jest Spółka Rolnicza Juchowo.
Mleko sienne doceniane w zachodniej Europie
Mleko sienne (Heumilch, haymilk) popularne jest przede wszystkim w Niemczech, Szwajcarii czy Austrii. W Polsce to nadal nisza. Co więcej, od kilku lat mówi się o trudnej sytuacji na polskim rynku mleka ekologicznego. Brakuje rolników zainteresowanych chowem krów mlecznych. Mleczarnie muszą uciekać się do pozyskiwania surowca z importu.
Współpraca polskich dostawców
Starej Mleczarni udało się pozyskać takie mleko i wyprodukować z niego ekologiczny ser.
Odbyło się to w ramach współpracy ze Spółką Rolniczą Juchowo, które jako jedyne produkuje w Polsce mleko sienne certyfikowane przez Demeter International.
https://biokurier.pl/ekorynek/badania-naukowe-mleko-eko-ma-korzystniejsza-kompozycje-kwasow-tluszczowych-niz-konwencjonalne/
Mleko sienne to najlepszy surowiec do produkcji ekologicznych serów. wytwarzamy je na bazie tradycyjnych receptur, nie stosując agresywnej obróbki mleka. dzięki temu zachowuje ono swoje cenne właściwości. Z Juchowo Farm łączą nas podobne wartości: dbałość o zdrowie, naturalną produkcję, tworzenie miejsc pracy dla lokalnej społeczności. Jesteśmy dumni, że dzięki tej współpracy będziemy mogli dostarczać na polski rynek produkty z mleka, które dotychczas było przeznaczone głównie na eksport
– mówi Zbigniew Waz, prezes Starej Mleczarni SA.
Przeczytaj nasz raport na temat polskiego rynku mleka ekologicznego
źródło: materiały prasowe spółki Stara Mleczarnia