Teraz czytasz...
Mleka modyfikowane przy uczuleniach. Co wybrać?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Mleka modyfikowane przy uczuleniach. Co wybrać?

Mleko to podstawowy składnik diety w pierwszym roku życia dziecka. Za najzdrowsze uznaje się mleko matki, nie zawsze jednak kobiecie udaje się karmić piersią. W takiej sytuacji staje ona przed wyborem mleka modyfikowanego.

Skład mleka modyfikowanego

Gdy weźmie się do ręki opakowanie mleka dla dzieci, można się nieco przerazić. Lista składników jest bowiem bardzo długa, a nazwy skomplikowane. Warto jednak pamiętać, że skład i jakość odżywek dla dzieci jest ściśle określona przez Dyrektywę UE (2006/141/WE) oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego z 16 września 2010 roku. W tych przepisach zapisano, jaką wartość energetyczną powinno mieć mleko modyfikowane, jakie składniki powinno zawierać i które z nich mogą być wykorzystywane przy produkcji preparatów.

Wartość odżywczą mleka modyfikowane mają taką samą, a to oznacza, że w zakresie energetyczności, zawartości białek, węglowodanów, tłuszczy, składników mineralnych i witamin odżywki nie różnią się. Różne jednak mogą być surowce, z których przygotowana została frakcja tłuszczowa, białkowa i węglowodanowa.

Mleko bez mleka

U niektórych osób alergia wyklucza spożycie mleka i jego przetworów. Konieczne jest wówczas zastąpienie ich innym elementem diety, który dostarczy organizmowi odpowiednich składników odżywczych.

Zaistniała potrzeba opracowania takich produktów, które wolne będą od najczęściej eliminowanych składników diety. Zainteresowali się tym również producenci żywności dla dzieci. Z myślą o najmłodszych na rynku pojawiło się między innymi mleko modyfikowane wykonane z organicznych hydrolizatów białkowych ryżu (np. marka LA MANDORLE dystrybuowana w Polsce przez Just Organic) . W jego składzie znaleźć można również olej migdałowy, olej kokosowy i rzepakowy. Próżno natomiast szukać w nim gluten, laktozę, soję czy olej palmowy.

Tego rodzaju produkt można podawać dzieciom, które ukończyły 6. miesiąc życia.

Zobacz także


Nieco starszym pociechom serwować można napoje roślinne. Ważne jest jednak, by miały one bardzo dobry skład. Najlepsze są najmłodszych są te, które wyprodukowane zostały z składników pochodzących z upraw ekologicznych.

Godne uwagi są napoje migdałowe i kokosowe. Wyróżniają się wysoką zawartością wapnia i magnezu. Są idealne do picia, ale na ich bazie przygotować można również smaczne desery.

Oprac. Agnieszka Gotówka 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.