Ponad 30 wystawców i 2000 odwiedzających – 8 listopada oficjalnie ruszyło Eko Bio Organic Centrum w Mikołowie. Zapraszamy do obejrzenia relacji i zdjęć z otwarcia.
Na otwarcie Eko Bio Organic Centrum w Mikołowie 8 listopada przyszło prawie dwa tysiące osób. To może świadczyć tylko o jednym – coraz więcej osób ma świadomość, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Przy niektórych stoiskach, m.in. z serami holenderskimi z certyfikatem Demeter czy u biopiekarza kolejka była bez przerwy. Dużą popularnością cieszyły się ekodelikatesy, które będą czynne nie tylko w soboty, kiedy będzie odbywał się ekotarg, ale we wszystkie dni robocze.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ponad 30 wystawców…
Na inaugurację do Eko Bio Organic Centrum zjechało ponad 30 wystawców z całej Polski. Zasmakować można było w serach kozich prosto z Bieszczad, oscypkach, bundach i serach podpuszczkowych z bacówki spod samych Tatr. Można było przebierać w certyfikowanych wędlinach, rybach, jajach, makaronach, warzywach i owocach.
Nie tylko żywność
Poza produktami żywnościowymi można było zaopatrzyć się w poradniki dotyczące racjonalnego żywienia. Zainteresowaniem cieszyły się pojemniki i akcesoria do przechowywania i przygotowywania zdrowych posiłków, a także prezentacja wyciskarki do owoców nowej generacji. Było stoisko z naturalnymi, polskimi kosmetykami, gdzie konsultantka zachwalała korzyści płynące ze stosowania preparatów do pielęgnacji nie zawierających konserwantów i sztucznych barwników, a dietetyczka udzielała porad związanych z nietolerancją pokarmową.
Punktualnie o 10 odbyło się uroczyste symboliczne otwarcie Centrum: Bogdan Smolorz – właściciel, Paweł Kojs – dyrektor Śląskiego Ogrodu Botanicznego oraz Krystian Brząkalik z jednostki certyfikującej Agro Bio Test – przecięli zieloną wstęgę zrobioną z jabłek pochodzących z ekologicznej uprawy. Był toast wzniesiony sokiem z gospodarstwa sadowniczego „Tęczowy Ogród”, przemowy, podziękowania i życzenia.
Otwarcie uświetnił duet Noemi i Paweł Lemańscy, który wykonał nastrojowe ballady. Dzieci korzystały z kącika zabaw, gdzie zajęcia prowadziła animatorka z mikołowskiego Klubu Kubusia Puchatka.
Podczas całego dnia panie z pracowni Cynamon – sztuka gotowania prowadziły warsztaty kulinarne. Dzieci w ich asyście przygotowywały babeczki z porzeczkowo-czekoladowym nadzieniem oraz ekowrapy z grillowanymi warzywami. Na zakończenie uczestnicy otrzymali przepisy kulinarne oraz pamiątkowe dyplomy.
Jak działa Eko Bio Organic Centrum?
Ekobazar ze świeżymi produktami odbywał się będzie w każdą sobotę w godz. 8-15, zaś piekarnia i ekodelikatesy z nabiałem i warzywami od poniedziałku do soboty w godz. 8-16. Dla pracujących w pobliżu hali będą kanapki.
Kolejne warsztaty kulinarne
Już w najbliższą sobotę, 15 listopada, o 10 rozpoczną się warsztaty kulinarne z Werą i Dorą. Mama z córką i innymi dziećmi będą piekły babeczki z ekoproduktów. Zapisy w dniu warsztatów od 9.30. Udział bezpłatny!
Więcej zdjęć na naszym profilu facebook.
tekst: Małgorzata Szymańczyk / fot. Damian Chlebek