Melisa w kuchni i apteczce

Melisa polecana jest nie tylko na skołatane nerwy i trudności z trawieniem, ale też przy braku apetytu i na bezsenność. W kuchni zastosowanie znajdują jej świeże listki.

W nazwie zioła odnajdziemy słowo “mel”, czyli miód (jej nektar pszczoły bardzo lubią). Dzięki zawartości olejku lotnego, polifenoli, flawonoidów, garbników (nadających roślinie gorzki smak) oprócz działania odprężającego, melisa ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Bluszczyk kurdybanek – roślina lecznicza, jadalna, kosmetyczna

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Z łyżki (10 g) i szklanki wrzątku uzyskamy smaczny napar. Można też zalewać wodą świeże liście.

Maść z melisą używana może być przy drobnych zranieniach, obrzękach, stłuczeniach. Przyjemnie żuje się jej świeże listki przy lekkim bólu gardła lub katarze. Dawniej wspomagano nią leczenie bólu zęba.

Melisa bezpieczna dla kobiet w ciąży

Melisa jest jednym z niewielu ziół bezpiecznych dla kobiet w ciąży. Mogą po nie sięgać, gdy męczy je ból głowy lub mają trudności z zaśnięciem. Pomaga niektórym z nich łagodzić dokuczliwe mdłości, jakie zdarzyć się mogą w I trymestrze.

Melisa w kuchni

Melisy można używać do dekoracji deserów z owocami i bitą śmietaną oraz jako dodatek do koktajli i sorbetów, np. truskawkowego. Kilka listków wrzuconych wraz ze świeżą miętą do wody z lodem i cytryną da nam latem orzeźwiający napój. Warto też wrzucić do twarożku jej porwane listki.

W duecie z miętą melisa tworzy idealną angielską kompozycję do pieczeni jagnięcej. Dodana do białego wina (50 g na litr) działa jako nalewka winna, uspokajająca i odprężająca. Zioło to nadaje się także do drinków alkoholowych, ponczów czy likierów. Warto dla odświeżenia wrzucić kilka listków na letni chłodnik czy zupę pomidorową. Octu z dodatkiem melisy można używać do skrapiania dań, np. galaret.

Melisa współgra ze smakiem pieczonych warzyw, idealnie pasuje do potraw z drobiu i ryb. Można też z niej przygotować nalewkę.

Zioła w kuchni – rośliny najlepsze do samodzielnej uprawy

Melisa w domowej uprawie

Melisę można uprawiać w doniczce na parapecie. Należy obrywać białe kwiatki, by ziele dłużej się rozrastało. Rośnie z nasion, ale można też kupić gotowe sadzonki. Rozmnaża się przez podział korzeni (dzielić je należy wiosną lub jesienią na części z minimum trzema pączkami).

Brak postów do wyświetlenia