Mango organiczne – nowa moda w Indiach?

blank

Grupa famerów ze stanu Południowy Gujarat w Indiach rozpoczęła uprawę organicznego mango dzięki czemu będzie możliwa skuteczniejsza ochrona drzew owocowych przed chorobami szkodnikami bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów.

Ponadto farmerzy indyjscy wierzą, że organiczne mango ułatwi znacznie dostęp do nowych rynków zbytu, pomimo zakazu eksportu indyjskiego mango do krajów Unii Europejskiej, które  obowiązuje od 1 maja 2014 do końca 2015 roku.

Uprawy organiczne zapewniają rolnikom spore dochody przy niższych kosztach produkcji. Poza tym owoce i warzywa organiczne mają duży popyt na rynkach światowych. Rolnicy nie muszą szukać nowych rynków zbytu ponieważ klienci rezerwują z góry produkty i dokonują zakupu bezpośrednio u rolników. Według ekspertów indyjskich zajmujących się branżą rolną, z 57,000 hektarów uprawy mango w stanach Surat, Navsari i Valsad, prawie 2,800 hektarów to uprawy organiczne.

Cała moja produkcja mango została wcześniej zarezerwowana – mówi Nilkath Pandya, rolnik z Surat. Moi stali klienci uważają, że mango wyprodukowane w moim gospodarstwie jest bardzo dobre w smaku i ma wysoką jakość. Do tej pory uprawiałem 250 drzewek ale planuję zwiększyć areał uprawy do 1200 drzewek. Co ważne, nie stosuję żadnych nawozów sztucznych, pestycydów czy środków owadobójczych.’

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Klienci Nilkatha zarezerwowali jego owoce w cenie 1,500 riali za 20 kg  ( 18,67 EUR) co oznacza prawie podwojenie ceny za jaką klienci kupują mango na rynku. -Organicznie uprawiane drzewka mango mają zwiększoną odporność przeciw chorobom a plon jest często większy niż przy uprawie mango tradycyjnego– dodaje Pandya.

Ramesh Patel, certyfikowany rolnik uprawiający mango organiczne z wioski Jokla w pobliżu Suratu mówi, że nie musi sprzedawać na rynku ponieważ klienci kupują mango bezpośrednio z jego farmy. Patel uprawia w swoim gospodarstwie 2000 drzew mango. Dopiero w zeszłym roku drzewka zaczęły dawać owoce.

Metody uprawy organicznej wzmacniają odporność drzewek. Uprawa taka wspiera pracę bakterii i innych mikroorganizmów, które działają pozytywnie na roślinę i na długi okres czasu poprawiają jej zdrowie – mówi Ramesh Patel.


Tomasz Kodłubański

Źródło:  Times Of India / fot. sxc.hu

Brak postów do wyświetlenia