Zapewne część z Was kojarzy Katarzynę Jankowską z bloga Mama Alergika Gotuje lub z porad, które od pewnego czasu pojawiają się na łamach drukowanego Biokuriera. Niedawno wydała ona już trzecią książkę z przepisami dla osób borykających się z problemem alergii. Po „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” i „Mama Alergika Gotuje. Na Specjalne Okazje” czas na „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi”.
60 kulinarnych propozycji dla alergików
Na 168 stronach znajdziecie 60 przepisów idealnych do wykorzystania w sezonie wiosenno letnim bo opracowane zostały na bazie warzyw i owoców dostępnych w tym okresie. Przepisy zostały podzielone na działy: „Podstawowe”, „Śniadania”, „Obiady-Kolacje”, „Desery” i „Dodatki”.
Przepisy wolne od…
Wszystkie receptury skomponowane zostały tak, że nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru. Dzięki przejrzystym oznaczeniom łatwo zorientujecie się również czy danie jest bez gluenu, bez cukru czy też wegańskie.
Garść wiedzy merytorycznej
Przepisy poprzedzają rozdziały wstępne, w których można dowiedzieć się więcej na temat przechowywania warzyw i owoców, czytania etykiet, bezpieczeństwa w kuchni a także kwestii związanych z pyleniem brzozy czy traw.
Gratka dla dzieci
Jako że ksiażka ma zachęcać do wspólnego gotowania mamy i dzieci, nie zabrakło niespodzianek dla tych najmłodszych. Smak poszczególnych potraw mogą oceniać one za pomocą gwiazdek – naklejek, które można przykleić przy odpowiednim przepisie.
Katarzyna Jankowska po raz kolejny pokazuje, że w dzisiejszych czasach jedzenie alergika nie musi być mdłe i nie smaczne. Wręcz przeciwnie. Wystarczy sięgnąć po czijankę do zadań specjalnych, gryczotto mocy czy pudding z malinami. Smacznego i na zdrowie!