105 roślinnych, bezglutenowych przepisów bez głównych czternastu alergenów oraz bez zwykłego cukru. Wszystkie wegańskie i bezglutenowe – 1 grudnia ukazuje się nowa książka Katarzyny Jankowskiej, znanej bardziej jako Mama Alergika Gotuje.
Książka zawiera 105 roślinnych, bezglutenowych przepisów bez głównych czternastu alergenów (mleka, jajek, glutenu, soi, orzechów, orzeszków ziemnych, selera, gorczycy, sezamu, łubinu, ryb, skorupiaków, mięczaków, kakao) oraz bez zwykłego cukru. Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe.
Spośród wielu dostępnych na rynku publikacji z dietą wegańską i bezglutenową tylko w MAGicznych książkach znajdują się przepisy dań łączące obie diety wraz z eliminacją alergenów. Autorka udowadnia, że nawet podczas ścisłej diety eliminacyjnej, wykluczającej także mięso, ryby i gluten, można odżywiać się smacznie, zdrowo i różnorodnie.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe i Przetwory, Pieczywo i Smarowidła, Śniadania i Koktajle, Zupy, Obiady i Kolacje, Wypieki i Desery.
Specjalną grafiką oznaczono te dania, które można zabrać na wynos.
Każdy przepis, podobnie jak w poprzednich książkach, został opatrzony adnotacją dietetyczną przeznaczoną dla osób reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Wszystkie potrawy zostały podsumowane pod kątem wartości odżywczych i kaloryczności, by ułatwić bilansowanie codziennej diety.
Część merytoryczna książki
W części merytorycznej prof. dr hab. n. med. Maciej Kaczmarski przybliża temat alergii pyłkowo-pokarmowej u dzieci, młodzieży i dorosłych. Dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, alergolog, przewodniczący Polskiej Federacji Stowarzyszeń Chorych na Astmę, Alergię i POChP, porusza temat wpływu zanieczyszczenia powietrza na nasze zdrowie.
Na kilku stronach książki autorka dzieli się swoją MAGiczną historią, którą napisało życie z alergią.
Nie tylko dla alergików
Książka przeznaczona jest nie tylko dla alergików, ale także dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Katarzyna Jankowska, znana także jako MAG, jest autorką blogu i książek z serii Mama Alergika Gotuje. Regularnie współpracuje z Biokurierem w ramach działu Z PORADNIKA MAMY ALERGIKA. Dotychczas wyczarowała ponad 1500 przepisów bez głównych alergenów, w tym ponad 800 przepisów bez glutenu i cukru. Swoją kuchnię opiera na produktach ekologicznych i naturalnych. Od siedmiu lat życie zawodowe koncentruje na działaniach związanych z blogiem, pisaniem i wydawaniem książek oraz własną działalnością gospodarczą. Jest mamą 24-letniej Natalii, studentki medycyny, oraz 14-letniego Konrada, dzięki któremu powstały jej książki.
Książka dostępna w sklepie Wydawnictwa Gaj:
Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie i Nowocześnie – parametry książki
Tytuł: Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Premiera: 1 grudzień 2018 r.
Autor: Katarzyna Jankowska
Kategoria: Poradniki, Kuchnia i diety
Format: 240 mm x 210 mm
Liczba stron: 256
Cena: 54,99 zł (oprawa twarda)
Cena: 49,99 zł (oprawa miękka)
Patronat merytoryczny: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Patronat medialny: Dietetycy.org.pl, Estilo, Food Forum, Biokurier.