Składniki:
400g makaronu penne BIO (jasnego lub ciemnego)
1 średnia cukinia BIO
¼ średniej wielkości dyni BIO (bez pestek)
3-4 łyżki przecieru pomidorowego BIO
3-4 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu BIO
Oliwa z oliwek extra virgin BIO
1 łyżeczka curry, bazylii, brązowego cukru BIO
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Jeżeli cukinia nie ma twardej skórki to nie trzeba jej obierać, można tylko pokroić i dorzucić do dyni. Warzywa dusić na oliwie aż staną się delikatne i miękkie. Pod koniec duszenia, dodać śmietanę i przecier pomidorowy. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Wymieszać i doprawić przyprawami: curry i bazylią.
Posypać brązowym cukrem. Zamieszać i pod koniec gotowania doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Warzywa można podawać w kawałkach lub zmiksować blenderem na gęsty, puszysty sos. Takim sosem polać, ugotowany wcześnej w osolonym wrzątku, włoski makaron penne.
Warzywny sos ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dobrze smakuje również z dodatkiem czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Na bazie dyni i cukinii można w sezonie stworzyć wiele oryginalnych, zdrowych i niedrogich potraw.
Gorąco zachęcamy do jesiennego eksperymentowania z warzywami dyniowymi.
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!