Składniki:
400 g makaronu pszennego razowego lub żytniego razowego BIO
2 małe cebule BIO
5-6 średnich marchewek BIO
1 pietruszka (korzeń) BIO
400 ml przecieru pomidorowego BIO
oliwa organiczna
2-3 łyżki ziaren sezamu łuskanego BIO
2 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej BIO
100-150 ml śmietany BIO (12 lub 18%)
sól morska, pieprz, cukier trzcinowy, etc.
natka pietruszki BIO
sposób przygotowania:
Makaron ugotować w 3 litrach osolonej (wg uznania) wody; w trakcie gotowania dodać odrobinę oliwy – przelać zimną wodą i odcedzić.
Cebule obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dusimy na oliwie; dorzucamy marchewkę i pietruszkę (korzeń) – (obraną, umytą, pokrojoną w plasterki) – po kilku minutach posypujemy wszystko ziarnami łuskanego sezamu i dusimy dalej przez ok.. 5 minut.
Całość zalewamy 2 szklankami wrzącej wody – a po kilku chwilach dodajemy przecier pomidorowy i pozostawiamy na średnim ogniu.
Gdy zacznie się gotować – łączymy wszystko z mączno-śmietanową zaprawą (2 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej, śmietana jw., trochę wody – starannie wymieszane) i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Doprawiamy wg uznania – solą, pieprzem, odrobiną cukru brązowego etc.
Dodajemy wcześniej ugotowany makaron.
Podajemy na ciepło z natką pietruszki.
Całość starcza na poczęstunek dla 3-4 osób.
SMACZNEGO!
***
Autorka przepisu pani Agnieszka Szeffler – Grudkowska otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki „Ekologiczne Ziarna Zbóż. Pokarm, lek i kosmetyk”.
Przyślij nam swój przepis! redakcja@biokurier.pl
***
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl
Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)
Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!