Mąka z płaskurki i… muffinki

Dziś w naszej książce kucharskiej propozycja deserowa – muffinki. Pyszna przekąska przygotowana została na bazie mąki z płaskurki – dawnej pszenicy.

Muffinki wzbogacić można jagodami i kokosem (tak jak w przepisie) albo popuścić wodze kulinarnej fantazji i zrobić to w inny sposób.

Polecamy przepis:Muffinki z płaskurki z jagodami i kokosem

Zastanawiacie się o co chodzi z tą płaskurką? To dawna odmiana pszenicy, która na nowo wraca na polskie pola i stoły.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Płaskurka zawiera stosunkowo dużo białka i składników mineralnych. Na razie jest stosunkowo trudno dostępna, ale mąka z płaskurki powoli pojawia się w niektórych eko sklepach. Więcej informacji na temat płaskurki znaleźć można w naszych artykułach:

Brak postów do wyświetlenia