Majowa pokrzywa na zdrowie!

Dla wielu pokrzywa to chwast, który na dodatek parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ja można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną? W medycynie naturalnej majową pokrzywę wykorzystuje się w kuracjach wzmacniających, czyszczących krew i zwiększających w niej ilość czerwonych ciałek. Jest także lekiem moczopędnym, podnoszącym odporność, mlekopędnym, leczącym zaburzenia miesiączkowania, krzywicę, nieżyty dróg oddechowych, poprawiającym wygląd włosów.

Pokrzywa pod różnymi postaciami była również zalecana we wszelkich niedoborach żelaza. Przede wszystkim warto pijać herbatki ze świeżego ziela, łodyg z listkami lub samych listków. Warto to robić przede wszystkim w maju, ale także w innych okresach roku, gdy pokrzywa jest zielona i świeża a więc także w czerwcu, lipcu i nawet w sierpniu.Pokrzywę wykorzystać można nie tylko w kuracjach leczniczych, ale także w codziennej kuchni. Oto przykład:

Aromatyczna, witaminowa potrawa z pokrzywy

Ze świeżych pędów pokrzywy  warto na wiosnę przyrządzać aromatyczne witaminowe surówki. Młode pokrzywy niezbyt długo dusimy na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw m.in. czosnku, odrobiny cebuli, ziół przyprawowych.
Bardzo często stosuje się herbatki. Oto przepis
Wzmacniająca i uodparniająca herbatka z listków pokrzywyZerwać lub ściąć dwa lub trzy czubki rośliny z dwoma lub trzema listkami. Zioła włożyć do szklanki i zalać wrzątkiem. Odstawić  na kilka minut. Herbatę można też sporządzać z  5 do 8 listków pokrzywy. Napary mają specyficzny smak. Mogą je pijać dla wzmocnienia i podniesienia odporności organizmu dorośli i dzieci. Dzieciom można a wkładać nieco mniej listków.  By podnieść ich walory lecznicze warto dosładzać je miodem wieloowocowym.

A oto inne „pokrzywowe” kuracje

Pokrzywowa kuracja wzmacniająca i uodparniająca dzieciDzieciom, dla wzmocnienia, można dawać dwa razy dziennie po 1 łyżeczce herbaty z pokrzywy przez całą zimę.
Kuracja przy przeziębieniuPrzy przeziębieniu pić 2-3 razy dziennie po szklance herbaty z pokrzywy osłodzonej miodem lipowym lub wielokwiatowym. Zaparzyć łyżkę ziół szklanką wrzątku.
Syrop z pokrzywy przy dolegliwościach przewodu pokarmowegoZmieszać sok z pokrzywy i cukier w równej proporcji, szklanka soku na szklankę cukru. Podgrzewać wolno i doprowadzić do konsystencji syropu. Wypijać po jednej łyżeczce raz dziennie przy chorobach przewodu pokarmowego. Można rozcieńczyć lekko herbatą ziołową i popijać małymi łyczkami.

Wzmacniająca i oczyszczająca wiosenna kuracja pokrzywą

Świeże soki z pokrzywyNa wiosnę wspaniałym niezwykle skutecznym i dobroczynnym lekiem są świeże soki z pokrzywy, którą dawniej nazywano nawet w medycynie ludowej “zieloną krwią”.  Ze świeżych, drobno pokrojonych lub w inny sposób rozdrobnionych łodyg  wyciskamy sok. Według zaleceń jednego z uczniów sławnego zielarza księdza Kneippa, kurację rozpoczynamy od dziennej dawki 3 łyżek stołowych soku. Po każdych 3 dniach zwiększamy dawkę o jedną łyżkę soku tak długo  aż dojdziemy do dziennej dawki 10 łyżek stołowych soku. Sok można rozrzedzić wodą albo maślanką. Na jedną część soku bierzemy 5 części tych płynów.Jest to doskonała wzmacniająca kuracja wiosenna, a dodatkowo oczyszcza krew, reguluje pracę nerek i pęcherza moczowego oraz żołądka i jelit.

Pokrzywa z mleczem na anemię

Z dawien dawna medycyna ludowa  i domowa przy blednicy, czyli inaczej niedokrwistości, anemii, zalecała kuracje pokrzywą. Również i dzisiaj zielarze i naturaliści przy anemii, braku czerwonych ciałek we krwi, radzą pijać- zwłaszcza w maju – herbaty lub soki ze świeżych pokrzyw. Ponieważ często braki czerwonych ciałek krwi to też efekt podtrucia, osłabienia organizmu, więc zielarze radzą równocześnie w kuracjach wykorzystywać herbaty i soki z żółto kwitnącego mlecza, czyli mniszka lekarskiego.

Kuracja sokami z pokrzywy i mlecza przy braku czerwonych ciałek krwi

Przy niedostatku czerwonych ciałek krwi warto wiosną przeprowadzić kurację sokiem z mniszka lekarskiego, czyli mlecza, i pokrzywyZmieszać soki z mniszka i pokrzywy w proporcji jeden do jeden, czyli na jedną łyżkę soku z mlecza wziąć jedną łyżkę soku z pokrzywy. Pić przez pierwsze dwa, trzy dni po łyżeczce soku trzy razy dziennie. Potem dawkę zwiększyć do łyżki trzy razy dziennie. Kuracja winna trwać około 40 dni. Soki każdorazowo można odrobinę rozcieńczyć niewielką ilością herbaty ziołowej lub wody z miodem

Odtruwające i odmładzające pokrzywowe surówki

W kuracjach likwidujących skutecznie wiosenne przemęczenie, odtruwających organizmy, wzmacniających i odmładzających warto stosować surówki ze świeżych liści. Drobno pokroić listki, doprawić sokiem  z cytryny, odrobiną oleju lub oliwy ( najlepiej tzw. zimno tłoczonych). Zjadać do posiłków. Na początku kuracje zaczynamy od małej ilości surówki, po pół lub nawet mniej łyżeczki do posiłku. Potem dawkę stopniowo zwiększamy codziennie w ciągu dwu tygodni do łyżki trzy razy dziennie.  W trakcie kuracji co trzy tygodnie warto robić tygodniowe przerwy. Taka kuracja polepsza też obraz krwi i dostarcza wielu mikroelementów. Pokrzywę można też doprawiać innymi świeżymi ziołami lub ziołowymi pieprzami.

Przeczytaj też: Pokrzywa. Chociaż parzy? jest zdrowa!

Zbigniew Przybylak
autor książki Słynne Leki Domowej Apteki, redaktor naczelny kwartalnika Eko Arka, założyciel Wydawnictwa Gaj