Lublin. Żywność ekologiczna i spotkanie ekoproducentów na kiermaszu „Eden”

„Jedz najlepsze! Polskie owoce i warzywa” to hasło przewodnie lubelskiego kiermaszu „Eden”. W programie: nauka różnych technik przygotowania, porady dietetyków, tłoczenie soków z jabłek i gruszek i mnóstwo degustacji. Podczas imprezy odbędzie się także konferencja: „Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka”.

Kiermasz odbędzie się w Lublinie w dniach 24 i 25 kwietnia. Stowarzyszenie „Polska Ekologia” wraz z partnerami: Polskim Towarzystwem Rolników Ekologicznych i Lubelskim Klastrem Rolnictwa Ekologicznego odpowiada za szereg atrakcji.   W programie znalazło się miejsce m.in. na naukę różnych technik przygotowania, porady dietetyków, tłoczenie soków z jabłek i gruszek. Dla najmłodszych  ułożono program łączący zabawę i z walorami poznawczymi : będzie m.in. próba odpowiedzi na pytanie, czy wszystkie jabłka mają tyle samo cukru. Zaistnieje też szkoła gotowania dla dzieci, gdzie młodzi kucharze zajmą się przetwarzaniem owoców i warzyw oraz smakowaniem tego co przygotują. Podczas trwania prezentacji dzieci zobaczą np. jak się wyciska sok.

Konferencja Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka

Dla rolników i przetwórców z całej Lubelszczyzny została przygotowana wielowątkowa  konferencja z udziałem zawodowców  i ludzi nauki pod tytułem: „Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka”. Patronatu udzielili: minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałek województwa lubelskiego. W trakcie konferencji prof. dr hab. Jerzy Szymona przedstawi stan rolnictwa ekologicznego. Perspektywy wsparcia obszarów wiejskich do 2020 roku zaprezentuje wysłannik Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A przedstawiciel Stowarzyszenia „Polska Ekologia” opowie o zaczynających się działaniach promujących polską Eko żywność w USA,  Japonii i Singapurze.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Trudno przecenić zasługi Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dla gospodarki żywnościowej,  jego naukowcy też będą obecni na konferencji.  O  ekologicznym przetwórstwie mięsa opowie prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski, a prof. dr hab. Waldemar Gustaw odniesie się do ekologicznego przerobu mleka, zaś prof. dr hab. Ewa Solarska przedstawi aspekty ekologicznej produkcji chmielu.

Ciekawie zapowiadają się dwa następne punkty: prezes Roman Bartkowiak (wynalazca, innowator) kierujący z powodzeniem Spółdzielnią Produktów Ekologicznych „Dolina Mogilnicy” wyłoży aspekty funkcjonowania ekologicznej spółdzielczości. Równie interesujący będzie wywód nt.  rozwijającego się z powodzeniem  ekologicznego serowarstwa i  istotne dla wielu gospodarstw zasady  „MOL” – sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej. A mówiąc w uproszczeniu – chodzi o sprzedaż wprost z gospodarstwa. Zajmie się tym tematem Ireneusz Mazurek,  prowadzący zrównoważone Gospodarstwo Ekologiczne „Na lesie”; mający duże doświadczenie w tym zakresie i informacje o rozbieżności w interpretacji przepisów dotyczących „MOL” stosowanych przez urzędników.

co: Targi Eden i Konferencja Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka

gdzie:  ul. Dworcowa 11, Lublin

kiedy: konferencji: 25.04.2015 rok (sobota)

Źródło: Polska Ekologia