„Jedz najlepsze! Polskie owoce i warzywa” to hasło przewodnie lubelskiego kiermaszu „Eden”. W programie: nauka różnych technik przygotowania, porady dietetyków, tłoczenie soków z jabłek i gruszek i mnóstwo degustacji. Podczas imprezy odbędzie się także konferencja: „Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka”.
Kiermasz odbędzie się w Lublinie w dniach 24 i 25 kwietnia. Stowarzyszenie „Polska Ekologia” wraz z partnerami: Polskim Towarzystwem Rolników Ekologicznych i Lubelskim Klastrem Rolnictwa Ekologicznego odpowiada za szereg atrakcji. W programie znalazło się miejsce m.in. na naukę różnych technik przygotowania, porady dietetyków, tłoczenie soków z jabłek i gruszek. Dla najmłodszych ułożono program łączący zabawę i z walorami poznawczymi : będzie m.in. próba odpowiedzi na pytanie, czy wszystkie jabłka mają tyle samo cukru. Zaistnieje też szkoła gotowania dla dzieci, gdzie młodzi kucharze zajmą się przetwarzaniem owoców i warzyw oraz smakowaniem tego co przygotują. Podczas trwania prezentacji dzieci zobaczą np. jak się wyciska sok.
Konferencja Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka
Dla rolników i przetwórców z całej Lubelszczyzny została przygotowana wielowątkowa konferencja z udziałem zawodowców i ludzi nauki pod tytułem: „Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka”. Patronatu udzielili: minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałek województwa lubelskiego. W trakcie konferencji prof. dr hab. Jerzy Szymona przedstawi stan rolnictwa ekologicznego. Perspektywy wsparcia obszarów wiejskich do 2020 roku zaprezentuje wysłannik Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. A przedstawiciel Stowarzyszenia „Polska Ekologia” opowie o zaczynających się działaniach promujących polską Eko żywność w USA, Japonii i Singapurze.
Trudno przecenić zasługi Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dla gospodarki żywnościowej, jego naukowcy też będą obecni na konferencji. O ekologicznym przetwórstwie mięsa opowie prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski, a prof. dr hab. Waldemar Gustaw odniesie się do ekologicznego przerobu mleka, zaś prof. dr hab. Ewa Solarska przedstawi aspekty ekologicznej produkcji chmielu.
Ciekawie zapowiadają się dwa następne punkty: prezes Roman Bartkowiak (wynalazca, innowator) kierujący z powodzeniem Spółdzielnią Produktów Ekologicznych „Dolina Mogilnicy” wyłoży aspekty funkcjonowania ekologicznej spółdzielczości. Równie interesujący będzie wywód nt. rozwijającego się z powodzeniem ekologicznego serowarstwa i istotne dla wielu gospodarstw zasady „MOL” – sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej. A mówiąc w uproszczeniu – chodzi o sprzedaż wprost z gospodarstwa. Zajmie się tym tematem Ireneusz Mazurek, prowadzący zrównoważone Gospodarstwo Ekologiczne „Na lesie”; mający duże doświadczenie w tym zakresie i informacje o rozbieżności w interpretacji przepisów dotyczących „MOL” stosowanych przez urzędników.
co: Targi Eden i Konferencja Rolnictwo ekologiczne – nauka i praktyka
gdzie: ul. Dworcowa 11, Lublin
kiedy: konferencji: 25.04.2015 rok (sobota)
Źródło: Polska Ekologia