Lublin. Ekofestyn i seminarium o żywności ekologicznej

3 ekofestyn połączony z seminarium nt. rolnictwa i przetwórstwa żywności ekologicznej to główne elementy imprezy, która odbędzie się  w dniach 2 i 4 października na placu Litewskim w Lublinie.

 

2 października odbędzie się jarmark ekologiczny z prezentacją żywności ekologicznej i konkursami. 4 października natomiast w budynku Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego, o o godz. 10 rozpocznie się seminarium.

Szczegółowy program:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

2 pażdziernika na Placu Litewskim w Lublinie:

9.00 – 10.00 Msza święta w intencji rozwoju rolnictwa ekologicznego – kościół pw. Św. Piotra i Pawła
klasztor oo. Kapucynów, ul. Krakowskie Przedmieście 42 – przy Placu Litewskim

10.00 – 18.00 Prezentacja połączona z degustacją produktów ekologicznych przygotowana przez
przetwórnie i rolników ekologicznych

11.30 – 12.00 Konkurs wiedzy ekologicznej dla dzieci szkół podstawowych

12.00 Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom konkursów
W trakcie Festynu odbędzie się konkurs na najładniejsze stoisko oraz konkurs na najlepszy
produkt w kategorii: napoje, nabiał, przetwory owocowo-warzywne i mięsne.

4 pażdziernika ul. Spokojna 4, Sala Błękitna

10.00 – 10.15 Otwarcie seminarium – Sławomir Sosnowski, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego
Powitanie uczestników – Bożena Reniuszek, LODR w Końskowoli

10.15 – 10.30 Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i UE – Michał Rzytki, Naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego w Departamencie Rynków Rolnych MRiRW

10.30 – 10.45 Działania promocyjne i informacyjne w PROW – ośrodki finansowe na promocję żywności o uznanej wysokiej jakooeci – Piotr Kondraciuk, Dyrektor Biura Promocji Agencji Rynku Rolnego

10.45 – 11.30 Przepisy prawne w zakresie przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym –
Piotr Modliński, GIJHARS

11.30 – 11.45 Przerwa kawowa

11.45 – 12.30 Przedstawienie wymogów w zakresie przetwórstwa – wystąpienia zaproszonych gości:
Jerzy Zarzeczny – Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Lublinie
Piotr Pietura – Kierownik Działu Higieny Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-
Epidemiologicznej w Lublinie
prof. Jerzy Szymona – Dyrektor jednostki certyfikującej Ekogwarancja

12.30 – 12.45 Żywność ekologiczna a zdrowie człowieka – prof. dr hab. Ewa Solarska, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

12.45 – 13.10 Porównanie walorów produktów ekologicznych z żywności wysoce przetworzonej – prof. dr hab. n. med. Piotr Książek, Uniwersytet Medyczny w Lublinie

13.10 – 13.30 Grupa jako podmiot działaący na rynku – Piotr Osik, Prezes Spółdzielni Producentów Ekologicznych

13.30 – 13.45 Prezentacja firm skupujących i ofert współpracy

13.45 – 14.00 Podsumowanie seminarium – Sławomir Struski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego

 

 

 

 


 

Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

 


 

{jcomments on}
Nowe trendy na rynku ekologicznym ? to temat konferencji organizowanej przez redakcję Biokuriera w ramach najbliższej edycji (15-17 października) Targów Natura Food w Łodzi. Nasi prelegenci przybliżą słuchaczom tematy sprawiedliwego handlu, naturalnej kosmetyki, eko tekstyliów, ekoproduktów dla dzieci. Handlowcy będą mieli okazję dowiedzieć się jak włączyć się w ogólnopolskie kampanie dotyczące zdrowego odżywiania.

Brak postów do wyświetlenia