Logo pomoże Francuzom zidentyfikować jaja francuskiego pochodzenia

 

We Francji w najbliższym czasie na opakowaniach m.in. ekologicznych jaj oraz na eko produktach zawierających francuskie jaja, pojawi się nowe logo ułatwiające ich identyfikację – „Oeufs Pondus en France” – Jajka zniesione we Francji.

Nowe logo (u góry) ma ułatwić klientom identyfikację jaj pochodzących z francuskich hodowli. Znajdzie się m.in. na opakowaniach, w których są sprzedawane jajka, ale również na produktach podczas wytworzenia których używano francuskich jajek (np. makarony, ciasta itp.)  – informuje francuski portal poświęcony produktom ekologicznym Bio Addict.

Nowe oznakowanie pojawi się na certyfikowanych ekologicznych produktach, ale także na jajkach pochodzących z francuskich gospodarstw prowadzących inny typ chowu niż ekologiczny (oznaczany symbolem: 0…): wolny wybieg (oznaczany symbolem: 1…), ściółka (oznaczany symbolem: 2…), klatka ((oznaczany symbolem: 3…)) – głównym celem oznaczenia jest zwrócenie uwagi na to, by wspierać rodzime rolnictwo.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Logo, które pojawi się na francuskich produktach to świetny przykład lokalnego patriotyzmu – na pewno przydałby się on także w Polsce. Co ważne promocja produktów bazujących na lokalnych składnikach nie odbywa się odgórnie, ustawowo a poprzez marketing i informowanie klientów. To oni zdecydują, co chcą jeść. (mpz)

Źródło: bioaddict.fr

Brak postów do wyświetlenia