Leczo z cieciorką

Składniki:
1 papryka
3 pomidory
3 cebule
2 ząbki czosnku (dałam duże)
cukinia
2 łyżki przecieru pomidorowego
200g ugotowanej ciecierzycy

sól morska
pieprz
tymianek cytrynowy świeży
pełna łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
pieprz cayenne
oliwa z oliwek extra virgin

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, tak jak paprykę i cukinię.

Posiekaną cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.

Do cebuli dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz i wędzoną paprykę.

Wszystko dusić w garnku ok. 20 minut.

Dodać tymianek i ew. inne przyprawy do smaku (np. szczyptę pieprzu cayenne).

Na koniec dorzucić cieciorkę i gotować jeszcze chwilę.

Danie smakuje najlepiej po kilku godzinach od przyrządzenia, jak wszystkie smaki połączą się.

Autorka przepisu: Kasia Kamińska

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!

Nasz adres: redakcja@biokurier.pl