Składniki:
1 papryka
3 pomidory
3 cebule
2 ząbki czosnku (dałam duże)
cukinia
2 łyżki przecieru pomidorowego
200g ugotowanej ciecierzycy
sól morska
pieprz
tymianek cytrynowy świeży
pełna łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
pieprz cayenne
oliwa z oliwek extra virgin
Dowiedz się więcej na temat: ciecierzyca
Sposób przygotowania:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, tak jak paprykę i cukinię.
Posiekaną cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
Do cebuli dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
Wszystko dusić w garnku ok. 20 minut.
Dodać tymianek i ew. inne przyprawy do smaku (np. szczyptę pieprzu cayenne).
Na koniec dorzucić cieciorkę i gotować jeszcze chwilę.
Danie smakuje najlepiej po kilku godzinach od przyrządzenia, jak wszystkie smaki połączą się.