Badania rynkowe wskazują, że coraz więcej Polaków sięga po kwas chlebowy. Nic dziwnego, bo dostępność tego napoju rośnie. Niestety skład i jakość szeroko dostępnych napojów nierzadko pozostawia wiele do życzenia pod kątem zgodności receptury z tradycją i naturalności.
Skórki chleba, osobliwie razowego pospolicie palone w wodę wrzucone, czynią napój dla słabych orzeźwiający i posilający – tak w XVIII wieku zachwalał napoje z razowego chleba sławny ksiądz Krzysztof Kluk (znany z wielu dzieł poświęconych m.in. ziołom i botanice). Kwasy chlebowe sporządzano nie tylko z razowego chleba albo skórek, o czym pisze Kluk, ale także z samego zacieru mąki żytniej lub mieszaniny mąki żytniej z chlebem. Obecnie przez wiele lat zapominany tradycyjny napój jakim jest kwas chlebowy powraca do łask. W latach 2012 – 2014 producenci kwasu chlebowego odnotowali znaczne wzrosty sprzedaży zarówno w ujęciu wolumenowym, wartościowym jak i ilościowym (niestety w komunikatach prasowych nie podano konkretnych wartości).
Rynkowym liderem jeżeli chodzi o sprzedaż i dostępność jest firma Van Pur odpowiadająca za 67,8 proc. wartości sprzedaży wielkościowej w tej kategorii w okresie czerwiec-lipiec 2014. Największym powodzeniem, podobnie jak na rynkach naszych wschodnich sąsiadów, cieszą się w kwasy w dużych 1,5 litrowych opakowaniach.
Zanim kupisz kwas chlebowy
Sięgając po kwas chlebowy warto przestudiować jego skład gdyż obok produktów naturalnych w szerokiej sprzedaży pojawiły się także napoje, które produkt naturalny jedynie udają i naszpikowane są chemicznymi dodatkami.
„Niszą w niszy” jest kwas chlebowy z certyfikatem BIO, w tej kategorii mamy jak na razie jednego producenta, firmę „EKO-NATURA” z Łasku, która certyfikatem na 5 smaków kwasu chlebowego (tradycyjnym, o smaku jeżynowym, malinowym, suszonych owoców, z dodatkiem chmielu) dysponuje od 31 stycznia 2013.
Karol Przybylak, Follow @KarolPrzybylak
Dane rynkowe na podstawie komunikatów firmy Van Pur