W domowych kuracjach z dawien dawna cenionym lekiem były soki z czarnego bzu. W trakcie licznych spotkań wiele osób mówiło o skuteczności kuracji nimi przy różnego rodzaju dolegliwościach przeziębieniowych i dróg oddechowych. W medycynie ludowej zaleca się w takim wypadku picie soku z bzu co 2-3 godziny po jednej łyżce.
Dojrzałe w pełni owoce obrać z baldachów i koniecznie usunąć jeszcze zielone, które mogą zawierać substancje trujące. Potem jagody przemyć zimną i przegotowaną wodą , włożyć na cedzak do odcieknięcia. Po lekkim osuszeniu włożyć do garnka emaliowanego albo szklanego słoja i zasypać cukrem w proporcji kilogram na kilogram. Odstawić w ciemne, przewiewne miejsce na około 4- 5 tygodni. Gdy puszczą sok. wszystko przecedzić. Resztę owoców dobrze odcisnąć przez szmatkę lnianą. Zlać do garnka i gotować sok na małym ogniu nie dopuszczając do wrzenia. Cały czas należy go mieszać drewnianą łyżką i zdejmować pianę. Po jej zniknięciu lekko zagotować przez około 5 minut, Potem przelać do słoików, solidnie zakręcić i ustawić w ciemnym i suchym miejscu o stałej temperaturze.
Sok z czarnego bzu jest wspaniałym lekiem lekiem przy sklerozie. Warto stosować profilaktycznie przez 5 do 6 tygodni prostą kurację regulującą przemianę materii, ułatwiającą pracę serca i poprawiającą krążenie krwi, likwidującą złogi cholesterolowe. – Sok zażywa się codziennie przez pierwszy tydzień po łyżeczce, a potem po łyżce rano na czczo jedną łyżkę, potem co dwie, trzy godziny też po łyżce – ostatnią na godzinę przed snem.
Zbigniew Przybylak
Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!
Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!