Kuchnia BIO w stylu Włoskim

blank

Włosi podobnie jak Francuzi i Hiszpanie są miłośnikami dobrej kuchni? Synonimem owej dobrej kuchni są dwa słowa: sezonowość i regionalność. I właśnie tych dwóch zasad, mieszkańcy słonecznej Italii, starają się nie zmieniać od lat. Włosi ogromną wagę przywiązują do jakości spożywanych produktów. Dlatego też produkty ekologiczne są poszukiwane i cieszą się ogromnym powodzeniem. BIO produkty regionalne i sezonowe można bez problemów kupić na targowiskach i w malutkich sklepikach. Prawdziwy mieszkaniec Italii przepisów na proste potrawy nauczył się od mamy i babci. Jednak bardziej niż gotowanie ceni biesiadowanie. Dlatego też kuchnia włoska charakteryzuje się potrawami prostymi i łatwymi w wykonaniu, tym samym bardzo zdrowymi, bo nie przetworzonymi i bazującymi na tym co w danej chwili znajduje się na targowisku. Nieodłącznym elementem włoskiej kuchni są warzywa, pomidory, oliwki, sery, oliwa z oliwek oraz różne octy i te właśnie ?bazowe? składniki są elementami poniższych przepisów. Warto jednak pamiętać, że stanowią one tylko pewien wariant wykonania i są ?otwarte? na wszelkie zmiany i udoskonalenia.

Makaron po chłopsku dla 4 osób

blankSkładniki: 1 opakowanie makaronu razowego świderki BIO, 1-2 laski kiełbasy polskiej lub chłopskiej BIO, 2 cebule BIO, 1 por BIO, 2-3 świeże pomidory BIO lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego BIO 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO, Zioła prowansalskie BIO, sól morska,  parmezan lub inny ser BIO do posypania

Sposób przygotowania: Makaron razowy świderki ugotować według przepisu na opakowaniu, al dente. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwy BIO. Pokroić w kostkę wiejską kiełbasę i delikatnie podsmażyć na patelni. Po 5 minutach dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dusić kilka minut. Gdy warzywa zmiękną można dodać świeże, pokrojone pomidory lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego BIO. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić ziołami i solą morską. Ugotowany makaron odcedzić, wyłożyć na talerz i polać gotowym wiejskim sosem. Danie można posypać świeżo startym parmezanem lub ekologicznym żółtym serem

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
 Dynia po włosku

blankSkładniki: Jedna średniej wielkości dynia BIO, 2 jajka BIO, Bułka tarta BIO, Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy BIO do smażenia, 2 cebule drobno posiekane BIO, 1 por BIO, Słoiczek przecieru pomidorowego BIO, 4 starte ząbki czosnku BIO, Świeża natka pietruszki BIO, Świeże liście bazylii BIO, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich BIO, Masło do wysmarowania naczynia, 20 dkg sera żółtego BIO lub mozzarelli BIO, Sól morska i pieprz Szczypta cukru

Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić na równe plastry i przepłukać w wodzie. Czyste plasterki dyni maczać najpierw w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej. Nadmiar panierki otrząsnąć. Obtoczone plasterki dyni smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju z obu stron, aż zmiękną i się zrumienią. Gotowe układać warstwami w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem. Z pozostałych składników należy przygotować sos. Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę oliwek z pierwszego tłoczenia BIO. Dodać posiekaną cebulę, starty czosnek i pokrojonego w kostkę pora. Wszystko podsmażyć około 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać słoiczek przecieru pomidorowego BIO, natkę pietruszki, świeże posiekane listki bazylii, trochę ziół prowansalskich, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Gotowym sosem przykryć dynię, wcześniej ułożoną w wytłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Całe danie obficie posypać ekologicznym żółtym serem lub obłożyć plastrami  mozzarelli. Zapiekankę wstawić na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 1800C, do momentu gdy ser się rozpuści i nabierze złocistego koloru. Podawać jako ciepłe danie na kolację lub na obiad do czerwonego mięsa.

Małe cebulki w sosie słodko-kwaśnym

Składniki: 0,5 kg niedużych cebulek BIO, 1/4 kostki masła BIO lub oliwa z oliwek BIO, 4 łyżki ciemnego cukru BIO, 2 łyżki octu balsamicznego BIO, 100 ml octu winnego jabłkowego BIO,Sól i pieprz

Sposób przygotowania: W garnku roztopić masło lub rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać ciemny cukier i mieszać, aby się rozpuścił. Do słodkiego tłuszczu dodać ocet winny jabłkowy i ocet balsamiczny. Wymieszać. Do sosu wrzucić obrane z łupin małe cebulki i dusić je pod przykryciem około 20 min, aż staną się miękkie i nabiorą złocistej barwy.

Małe cebulki są doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs we Włoszech, dzięki słodko-kwaśnemu smakowi.

 Sałatka toskańska

Składniki: 5 kromek czerstwego pieczywa BIO, 5 świeżych pomidorów BIO (najlepiej malinowych), 1 cebula biała lub czerwona BIO, 1 kulka sera mozzarella BIO, 15 listków świeżej bazylii BIO, 100 g zielonych lub ciemnych oliwek BIO, 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO, 3 łyżki octu balsamicznego BIO, 4 łyżki soku z cytryny BIO lub octu winnego jabłkowego BIO, Szczypta cukru, Sól i kolorowy pieprz

Sposób przygotowania: Cebulę obrać ze skórki i pokroić na plasterki równej grubości. Umieścić w misce i zalać całkowicie wodą. Pozostawić w wodzie około kwadransa, aby zmiękła. Czerstwe pieczywo, najlepiej pełnoziarniste i kilkudniowe, zanurzyć w płaskim naczyniu z wodą i potem lekko odcisnąć. Wilgotny chleb ułożyć na półmisku lub dużym talerzu. Pomidory, oliwki i mozzarellę pokroić na plasterki, odsączyć cebulę z wody i wszystko ułożyć warstwami na pieczywie. Każdą z warstw posypać listkami świeżej bazylii, solą i kolorowym pieprzem. W kubeczku wymieszać: ocet balsamiczny, sok z cytryny lub ocet winny i oliwę z oliwek ze szczyptą cukru. Dokładnie połączyć składniki, aby powstał sos. Gotowym sosem skropić sałatkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Ta prosta sałatka jest doskonałą przekąską w ciepłe i upalne dni.

Opracowanie przepisów i zdjęcia potraw: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

Zdjęcie główne: Wytwórnia Parmezanu we Włoszech (wikipedia).

Brak postów do wyświetlenia