Producenci żywności ekologicznej zrzeszeni w Stowarzyszeniu Polska Ekologia zapraszają do zakupu i degustajci produktów podczas imprezy Karpackie Klimaty, która w najbliższy weekend odbędzie się w Krośnie.
Jak przekonują członkowie Stowarzyszenia Polska Ekologia: Smakosze powinni się tam (na Karpackie Klimaty) wybrać, nawet w towarzystwie dzieci, albowiem w stoisku firmy „Ekopierożek” z Krosna, będą organizowane specjalnie dla najmłodszych warsztaty lepienia pierogów. A sądząc po kulinarnych zdolnościach najmłodszych efekty będą pyszne. Na zakończenie każdy milusiński dostanie specjalny dyplom. Dla dorosłych zaś, jak co roku, właściciele firmy przygotują nowość, która jest tworzona specjalnie na tę okazję, pod nazwą „Pierogi karpackie”. I zapewne niepowtarzalny smak tej potrawy zostanie zapamiętany do następnej imprezy.
Na krośnieńskiej imprezie spróbować będzie można także wyrobów masarskich z Zakładu Mięsnego Jasiołka oraz ekologicznych serów wytwarzanych w Gospodarstwie Ekologicznym Figa z Mszany (sery wołoskie naturalne i wędzone, twarożek, bryndzę i mleko).
Karpackie Klimaty odbędą się w dniach 19-21 sierpnia 2016. Wspomniane certyfikowane EKO produkty królują także na szlaku kulinarnym „Podkarpackie smaki”, wiodącym przez wspomniany region.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych. Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku.