Wykonanie kremu orkiszowego jest stosunkowo proste. Jak to zrobić?
Składniki na 4 porcje:
- 60g drobno zmielonej mąki z ekologicznej pszenicy orkisz
- 1/2l mleka ekologicznego (krowiego lub koziego)
- 2 łyżki ekologicznego syropu klonowego (lub melasy)
- 60g zmielonych i uprażonych mieszanych ekologicznych orzechów (np. po 15g laskowych, włoskich, nerkowców i ziemnych)
- 60g drobno pokrojonych mieszanych suszonych ekologicznych owoców
(np. po 15g rodzynek, żurawin, moreli i śliwek) - 150ml śmietany ekologicznej
- 2 płaskie łyżeczki kakao ekologicznego
- 1 łyżeczka rumu
Dowiedz się więcej na temat: musli
Mąkę orkiszową rozmieszać z niewielką ilością mleka, pozostałe mleko zagotować z 1 łyżką syropu klonowego. Garnek zdjąć z ognia i dodać mąkę, ubijając trzepaczką. Zagotować, zgasić ogień i pozostawić przez 5 minut. Po tym czasie dodać orzechy i suszone owoce, delikatnie wymieszać i napełnić kremem miseczki, umieścić w lodówce. Śmietanę ubić na sztywno, dodać kakao, rum i łyżkę syropu klonowego, udekorować krem w miseczkach i od razu podawać. Palce lizać!
Autorka przepisu: Katarzyna Lokocz