Teraz czytasz...
Krem orkiszowy z musli orzechowo-owocowym
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Krem orkiszowy z musli orzechowo-owocowym

Wykonanie kremu orkiszowego jest stosunkowo proste. Jak to zrobić?

Składniki na 4 porcje:

  • 60g drobno zmielonej mąki z ekologicznej pszenicy orkisz
  • 1/2l mleka ekologicznego (krowiego lub koziego)
  • 2 łyżki ekologicznego syropu klonowego (lub melasy)
  • 60g zmielonych i uprażonych mieszanych ekologicznych orzechów (np. po 15g laskowych, włoskich, nerkowców i ziemnych)
  • 60g drobno pokrojonych mieszanych suszonych ekologicznych owoców
    (np. po 15g rodzynek, żurawin, moreli i śliwek)
  • 150ml śmietany ekologicznej
  • 2 płaskie łyżeczki kakao ekologicznego
  • 1 łyżeczka rumu

Dowiedz się więcej na temat: musli

Mąkę orkiszową rozmieszać z niewielką ilością mleka, pozostałe mleko zagotować  z  1  łyżką  syropu klonowego. Garnek zdjąć z ognia i dodać mąkę,  ubijając trzepaczką. Zagotować, zgasić ogień i pozostawić przez 5  minut.  Po  tym  czasie  dodać  orzechy i suszone owoce, delikatnie wymieszać  i  napełnić  kremem  miseczki, umieścić w lodówce. Śmietanę ubić   na   sztywno,   dodać   kakao,  rum  i  łyżkę syropu klonowego, udekorować krem w miseczkach i od razu podawać. Palce lizać!

Autorka przepisu: Katarzyna Lokocz

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.