Kraków. Żywność ekologiczna w paczce i pod drzwi czyli Paczka Jakuba. Rozmowa Biokuriera

Paczka z żywnością ekologiczną prosto do domu – w Polsce staje się to coraz łatwiejsze i powszechniejsze, choć z pewnością dla podobnych usług jest jeszcze mnóstwo miejsca na rynku. Inicjatywa Paczka Jakuba przekonuje do siebie coraz większą grupę odbiorców w Krakowie. Jak to działa? Jakie są zalety a jakim trudnościom trzeba sprostać? Rozmawiamy z Jakubem Marcem właścicielem i pomysłodawcom krakowskiej „Paczki Jakuba”.

 

Biokurier: Jak zostać Pana klientem?

Jakub Marzec: Paczki można zamawiać na stronie internetowej www.paczkajakuba.pl, mailowo lub telefonicznie. Klienci mają do wyboru cztery warianty paczki – wegetariańskie i wegańskie w różnych wielkościach. Niedawno wprowadziłem również możliwość komponowania paczki z wybranych produktów dostępnych w ofercie. W soboty rano odbieram zamówione wcześniej ekologiczne warzywa, owoce i pozostałe produkty bezpośrednio od rolników. Po odbiorze dostarczam paczki do klientów. Każdy może wybrać odpowiednią dla siebie godzinę dostawy i formę zapłaty(gotówka lub przelew bankowy). Staram się spełniać oczekiwania moich klientów. Czasami zdarza się, że na specjalne życzenie klientów dostarczam niedostępne na co dzień produkty.

Biokurier: Skąd pomysł na taką działalność?

Jakub Marzec: Pomysł narodził się sam. Moja siostra urodziła drugie dziecko, które reaguje alergicznie na niektóre pokarmy. Dlatego zaszła potrzeba wprowadzenia odpowiedniej diety. Biorąc pod uwagę natłok obowiązków mamy dwójki dzieci, powrót do pracy, siostra nie była już w stanie poświecić ani chwili na czasochłonne wycieczki do ekologicznych gospodarstw, czy wizyty w sklepach w celu poszukiwania pełnowartościowych produktów. Oczywiste jest to, że nie tylko ona zmaga się dziś z brakiem czasu. Paczka Jakuba okazuje się być alternatywnym sposobem otrzymania sprawdzonych artykułów spożywczych dla osób, które pragną prowadzić w domu zdrową kuchnie opartą o naturalne i pewne produkty. Dostarczam warzywa i owoce najwyższej klasy. Do tego można domawiać szereg innych ekologicznych i naturalnych produktów. Zauważyłem tę potrzebę i w taki sposób powstała Paczka Jakuba.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Biokurier: Jak ocenia Pan zainteresowanie tego typu usługami? Jakie są największe szanse, a jakie bariery?

Jakub Marzec: Mam ręce pełne roboty, więc zainteresowanie na ten moment jest. Wiele osób w Krakowie nie znajduje już czasu na regularne robienie starannych zakupów. Porządna selekcja produktów może zająć naprawdę sporo czasu. Przejmuję sporo obowiązków moich klientów, ponieważ to ja starannie dobieram wszystkie warzywa i owoce jakie można znaleźć w Paczce. Skład paczki staram się skomponować tak, aby dawało to spore pole manewru w kuchni. Wszystkie oferowane przeze mnie produkty są najwyższej jakości. Współpracuję z najlepszymi gospodarstwami z regionu i to właśnie dzięki temu moi klienci co tydzień otrzymują bukiet warzyw i owoców z najwyższej półki. Warto również wspomnieć, że sporo osób zamieszkujących podkrakowskie miejscowości takie jak Wieliczka, Zabierzów, czy Zielonki ma utrudniony dostęp do ekologicznych warzyw, czy owoców pozbawionych chemii i substancji szkodliwych. Tutaj również doskonale sprawdza się paczka. Mam w tych miejscowościach grono stałych klientów, którym paczki dostarczam regularnie. Na początku działalności paczki nastawiałem się tylko na obsługę klientów na terenie Krakowa. Szybko jednak okazało się, że cała aglomeracja krakowska czekała na taką usługę. I to właśnie w stałym poszerzaniu terenu, objętego darmową dostawą, upatruję największą szansę rozwoju.

Biokurier: Po jakie eko produkty najczęściej sięgają mieszkańcy Krakowa?

Jakub Marzec: Moja paczka bazuje na wysokiej jakości ekologicznych warzywach i owocach. W tej grupie produktów mógłbym zdecydowanie wskazać jeden dominujący produkt – ekologiczne pomidory. Jak tylko uda mi się znaleźć odpowiednie pomidory i zaoferować je klientom, zainteresowanie paczką wzrasta. Pomidory są niestety dostępne dość krótko, do tego w ograniczonej ilości. Równie popularny jest ekologiczny jarmuż. Dość dobrze znosi niskie temperatury, dlatego ani ja, ani moi klienci nie musimy martwić się jego dostępnością. Dalszymi produktami, które cieszą się zainteresowaniem klientów są naturalne miody i oleje np. kokosowy, lniany i wiele innych, wszystkie tłoczone na zimno. W najbliższym czasie powiększę ofertę o ekologiczne kawy, herbaty, czekolady oraz dodatkowe produkty dla dzieci.

Biokurier:  Jakie produkty najtrudniej znaleźć?

Jakub Marzec: Zdecydowanie najbardziej kłopotliwe i najtrudniejsze do znalezienia są dobre warzywa i owoce. W szczególności te najbardziej delikatne i czułe na niesprzyjającą pogodę. Zdarzyło się już w październiku, że zamówiony przeze mnie ekologiczny szpinak zamarzł, choć do zimy było jeszcze daleko. Stawałem wówczas na głowie, aby znaleźć równie dobry szpinak u innego z moich dostawców. Na szczęście się udało. Najadłem się jednak sporo stresu, że będę musiał zawieść swoich klientów. To jest cena, którą płacić za wysoką jakość moich usług. Niektóre z ekologicznych warzyw, czy owoców są bardziej podatne na wszelkie drastyczne wahania pogody. Dlatego czasami zdarza się, że któregoś z zamówionych produktów nie jestem w stanie dostarczyć. W takim wypadku zawsze kontaktuję się z klientem i proponuję jakiś zamiennik. Jestem do tego zmuszony, ponieważ często określony produkt jest dostępny tylko u jednego z moich dostawców. To stwarza największy problem, jeżeli chodzi o dostępność produktów.
Ponadto nadal jest bardzo mało ekologicznych owoców. W tym roku w Krakowie było pod dostatkiem malin i borówki amerykańskiej. Z kolei o pozostałe owoce, takie jak np. ekologiczne śliwki, czy czereśnie trzeba było walczyć i planować zamówienia z wyprzedzeniem.

Dziękuję za rozmowę

Rozmawiał: Karol Przybylak

Kontakt z Paczką Jakuba

www: www.paczkajakuba.pl
email: poczta@paczkajakuba.pl
telefon: 692 111 808

Brak postów do wyświetlenia