Targ Pietruszkowy, znany przede wszystkim mieszkańcom Krakowa, rozszerza swoją działalność. Rusza projekt „Targ Pietruszkowy – GotuJEMY”. Do wspólnego propagowania żywności ekologicznej zaproszono krakowskie restauracje.
Szefowie kuchni na bazie dostępnych na targu produktów będą przygotowywać dania i napoje, serwowane następnie uczestnikom targu. 21 maja br. można było posmakować dań przygotowanych przez Bartka Płóciennika, szefa kuchni studia Twój Kucharz. W kolejnych tygodniach swoje menu zaprezentują przedstawiciele restauracji Sezony Bistro Cafe i 27 Porcji.
Nowy wymiar gastronomii
Projekt „Targ Pietruszkowy – GotuJEMY” to sposób na zawiązanie dialogu między restauratorami a rolnikami. Dzięki takiej współpracy możliwe będzie serwowanie klientom posiłków nie tylko smacznych, ale i pozbawionych chemii. To ekologia w czystym wydaniu.
Twórcy projektu do wspólnego gotowania zapraszają restauracje, których misją jest naturalne żywienie połączone z prostotą i jakością.
Wystawcy oferujący swoje produkty na „Targu Pietruszkowym” muszą spełniać trzy podstawowe wymogi:
– wymóg lokalności – maksymalna odległość gospodarstwa rolnego od Krakowa to 150 km;
– wymóg naturalności – gospodarstwo musi posiadać certyfikat ekologiczny (alternatywą jest zgoda rolnika na poddanie swoich produktów niezapowiedzianym badaniom laboratoryjnym);
– wymóg bezpośredniości – produkty sprzedawane są przez rolnika lub przez członka jego rodziny.
Targ Pietruszkowy z udziałem przedstawicieli restauracji odbywać się będzie w każdą sobotę na Placu Niepodległości przy KS Korona w Krakowie.
Szczegółowe informacje na profilu facebookowym Targu
Oprac. Agnieszka Gotówka