Kontrola UOKiK wskazuje na problemy z właściwym oznakowaniem żywności eko

Nieprawidłowe oznakowanie produktów i niezgodne z prawem informacje na etykietach – to najczęstsze zarzuty UOKiK wobec producentów żywności ekologicznej. W mniejszym stopniu nieprawidłowości dotyczyły również jakości.

Nieprawidłowo oznakowana żywność ekologiczna

W IV kwartale 2013 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała jakość i oznakowanie żywności ekologicznej. Analizie poddano 980 partii produktów, kwestionując 219 (22 proc.). Zdecydowaną większość stanowiły produkty przetworzone (poddane obróbce, np. takie jak makarony, sery) – 922 partie. Pozostałe skontrolowane partie (58) to produkty nieprzetworzone (niepoddane obróbce, takie jak np. orzechy, ciecierzyca. W 153 przypadkach sprawdzone partie były niewłaściwie oznakowane.

Najczęściej brakowało wymaganego oznakowania – unijnego znaku przy jednoczesnym użyciu słowa „eko”. Zdarzało się także, że oznaczenia zostały użyte bezprawnie (produkt nie posiadał specjalnego certyfikatu, ze składu innego wynikało, że do produkcji użyto mniej niż 95 proc. składników naturalnych, więc nie był ekologiczny). Sporadycznie producenci zachwali swoje wyroby, informując, że nie zawierają GMO (zgodnie z prawem, żaden produkt pochodzący z rolnictwa ekologicznego nie może ich zawierać), czy przypisując im szczególne właściwości.

Problemy z jakością

Znacznie poważniejszym problemem jest obecność 49 partii produktów, które zakwestionowano ze względu na niewłaściwą jakość. Nieprawidłowości to m.in. obecność siarczynów w rodzynkach bio deklarowanych jako niesiarkowane – dwutlenek siarki (E220) jest stosowany do konserwowania suszonych owoców. Ponadto, rzeczywista ilość składników była niższa od podanej na opakowaniu, np. wykryto niższą zawartość tłuszczu w ekologicznym serze, mniejszą ilość owoców w musli, czy dzikiej róży w ekologicznej herbatce.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Do badań laboratoryjnych w zakresie cech organoleptycznych i fizykochemicznych pobrano próbki z 318 partii produktów, które oceniono w stosunku do obowiązujących przepisów oraz deklaracji producentów zawartych w oznakowaniu tych produktów, w tym: 7 partii produktów nieprzetworzonych; 311 partii produktów przetworzonych. Ogólnych wymagań jakościowych nie spełniało 49 partii (15,4 proc. zbadanych). Nie wniesiono zastrzeżeń do jakości produktów nieprzetworzonych.

Podsumowanie kontroli

Podsumowując przeprowadzone działania, Urząd Ochrony Konsumenta i Konkurencji w dokumencie Informacja z kontroli jakości i prawidłowości oznakowania produktów rolnictwa ekologicznego 12 opublikował takie wnioski:  Kontrolą objęto 161 jednostek handlowych, w których oferowano różnego rodzaju produkty rolnictwa ekologicznego, w tym: 80 sklepów specjalistycznych, 75 sklepów sieci handlowych i 6 hurtowni. Prawidłowość oznakowania produktów przez producentów żywności ekologicznej kontrolowano zarówno w odniesieniu do przepisów szczegółowych dla tych produktów, jak również regulacji ogólnych dotyczących żywności. W trakcie niniejszej kontroli najwięcej uwag pod względem oznakowania wniesiono do przetworów zbożowych, przetworów mlecznych oraz soków i napojów bezalkoholowych. Nieprawidłowości w zakresie oznakowania w większości przypadków dotyczyły naruszenia przepisów prawa żywnościowego niezwiązanego z rolnictwem ekologicznym, tj. najczęściej zamieszczania informacji przypisujących produktowi szczególne właściwości, w tym zapobiegania chorobom lub ich leczenia. Niemniej jednak żywność tą kwestionowano również z uwagi na naruszenie wymagań w zakresie oznakowania produktów ekologicznych, w tym sugerującego ekologiczne metody produkcji. Stwierdzone wady jakościowe dotyczyły przede wszystkim niezgodności produktów z deklaracjami producentów, umieszczonymi na opakowaniach jednostkowych, bądź z wymaganiami zawartymi w obowiązujących przepisach, oraz niewłaściwych cech organoleptycznych. Stwierdzano głównie wyższą lub niższą od deklarowanej zawartość  łuszczu i białka. Charakter stwierdzonych nieprawidłowości wskazuje na zaniedbania oraz nieznajomość obowiązujących przepisów zarówno ze strony producentów żywności ekologicznej, jak i sprzedawców prowadzących handel detaliczny. Sprzedawcy detaliczni, pomimo ewidentnych wad oznakowania powstałych z winy producentów ekologicznych, bezkrytycznie wprowadzali te produkty do obrotu.

Pobierz cały dokument w pdf ze strony UOKiK: Informacja z kontroli jakości i prawidłowości oznakowania produktów rolnictwa ekologicznego

Komentarz redakcyjny

Wyniki kontroli przeprowadzonej przez UOKiK nie napawają optymizmem. To prawda, że przepisy dotyczące oznakowania żywności (niekoniecznie te związane z ściśle z rolnictwem ekologicznym) są skomplikowane i porozrzucane po różnych aktach prawnych, przez co producenci mają problemy z ich poznaniem i przestrzeganiem ale  aż 22% naruszeń sprawia, że całościowy wizerunek żywności ekologicznej jako produktów godnych zaufania i najwyższej jakości doznaje uszczerbku. Przynajmniej w opinii konsumentów, a jest ona przecież najważniejsza. Jeszcze bardziej niepokojące są naruszenia związane z jakością – tutaj trudno szukać jakichkolwiek usprawiedliwień.

Z pewnością nie można z badań UOKiK wyciągać wniosku, że system rolnictwa ekologicznego jest niewiarygodny, ale na pewno potrzeba bardziej intensywnej współpracy producentów, jednostek certyfikujących oraz urzędników i stowarzyszeń w zakresie przygotowywania etykiet i oznakowań (i uczynienia przepisów bardziej zrozumiałymi i przejrzystymi), tak aby na każdym eko produkcie znaleźć można było informacje wiarygodne i zgodne z prawem.

Karol Przybylak

źródło: komunikat prasowy UOKiK

Brak postów do wyświetlenia