Na ogrodowych krzaczkach coraz więcej białych i czerwonych porzeczek. Znakomicie smakują na surowo, ale już teraz warto pomyśleć o tym by zachować ich smakl na dłużej. Prezentujemy sprawdzony przepis na konfiturę.
Recepturę zaczerpnęliśmy z wydanej w XX leciu międzywojennym książki kucharskiej Jak Gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa, napisanej przez Marię Disslową, dyrektorkę Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego.
Sprawdź przepis:
Jak można wykorzystać porzeczki w inny sposób? Świetnie sprawdzają się jako składnik galaretek, dżemów, soków, win, nalewek albo kompotów. Jest także najprostszy sposób, czyli jedzenie na surowo. Jakie są walory odżywcze tych niewielkich owoców? Mają sporo witamin C i PP.
Szukasz informacji na temat czarnej porzeczki? Sprawdź nasz artykuł: Mała czarna… porzeczka eko
Co sądzicie o takim pomyśle? Czy automaty sprzedające żywność ekologiczną mogłyby być alternatywną dla niezdrowych produktów, które oferowane są tam (i w „tradycyjnych” sklepikach) obecnie? Rynek automatów vendingowych rozwija się niezwykle dynamicznie.
W ten sposób oferowanych jest coraz więcej produktów a automaty pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. My z zaciekawieniem przyglądamy się rozwojowi sieci mlekomatów, ściskając kciuki zwłaszcza za te, które oferują mleko od rolników ekologicznych. Czy doczekamy się żywności eko „z automatu” w naszych szkołach lub urzędach? Zobaczymy…
Źródło: oneco.biofach.com / Fresh Vending
fot. wikipedia