Teraz czytasz...
Konfitura porzeczkowa
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Konfitura porzeczkowa

 

Składniki:
½ kg owoców oczyszczonych,
1 ½ kg cukru,
½ litra wody

Sposób przygotowania:

Obrać ładne, duże porzeczki, wybrać z nich ziarna szpilką, następnie smażyć. Zważyć najpierw talerz, na który się kładzie porzeczki, a gdy wszystkie wydrylowane, zważyć ponownie z talerzem, w ten sposób utrzymać można wagę owocu. Ugotować gęsty syrop z cukru i wody, odszumować, wsypać do syropu porzeczki, smażyć 15 minut, gdyby syrop nie dosyć zgęstniał i porzeczki jeszcze się szumowały, gotować jeszcze 5 minut,  poczem odstawić. Gdy smaży się konfiturę w metalowym rondlu, przelać do miski dla ostudzenia. Białe porzeczki smaży się zupełnie tak samo

Przepis pochodzi z ksiązki M. Disslowej, Jak gotować

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.