Kody QR wsparciem dla producentów i sprzedawców żywności EKO?

 Dodatkowa informacja o tym jak powstaje produkt, dlaczego ma wysoką jakość i kto go wyprodukował z pewnością może wpłynąć na decyzję konsumentów. Wykorzystując kody QR producenci mogą powiedzieć znacznie więcej o żywności ekologicznej niż da się zmieścić na etykiecie.

Niedawno na wykorzystanie technologii kodu QR zdecydowała się brytyjska sieć handlowa Sainsburys, która postanowiła wykorzystać go na oferowanych przez siebie produktach Fairtrade.

– Poprzez wprowadzenie technologii QR dla produktów Fairtrade, pomagamy naszym klientom zrozumieć ogromną różnicę pomiędzy zwykłymi produktami a tymi z certyfikatem Fairtrade. Pokazujemy jak pomagają one poprawić jakość życia ludzi na całym świecie – tłumaczy decyzję o wprowadzeniu kodów QR Judith Batchelar jedna z menadżerek zatrudnionych w Sainsburys.

Trudno odmówić jej racji. Po kody QRcoraz częściej sięgają także producenci żywności ekologicznej z zachodnich krajów Europy, co zaobserwować można było chociażby przyglądając się baczniej opakowaniom produktów prezentowanych w trakcie Targów BioFach 2012.

Czym są kody QR (Quick Response)?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

To niewielki, zaszyfrowany symbol, który zeskanować może użytkownik smartphona. Zawarte w kodzie informacje skierują go np. do odpowiedniej strony internetowej (kod zamieszczony jako ilustracja artykułu, skieruje na stronę https://biokurier.pl).

Choć grupa użytkowników smartphonów wciąż nie jest w Polsce stosunkowo duża to rośnie ona lawinowo i nic nie wskazuje na to by trend ten miał się zmienić bądź zmniejszyć swoją dynamikę. Wystarczy przyjrzeć się polityce prowadzonej obecnie przez operujących na polskim rynku operatorów telefonii komórkowej.

Kod QR pomoże zrozumieć czym jest żywność eko lub inny eko produkt

Umożliwienie konsumentom szybkiego dotarcia do szczegółowych faktów na temat powstania produktu oraz idei i ludzi stojących za nim to czynnik, który z pewnością może pomóc w przekonaniu konsumentów do ekoproduktów. Ważne jest to zwłaszcza w przypadku produktów sprzedawanych w supermarketach, gdzie nie ma fachowej obsługi w zakresie żywności eko a zagląda tam wielu klientów zainteresowanych produktami wysokiej jakości. Nie mają oni jednak często wiedzy dotyczącej oznaczeń żywności.

…albo pomoże znaleźć przepis na to jak go wykorzystać

Kod QR to nie tylko narzędzie dostarczające informacji o powstawaniu produktu i producencie. To także dobry sposób na to by zaprezentować przykładowe przepisy kulinarne z zastosowaniem żywności ekologicznej.

Nie każdy przeciętny konsument wie przecież jak wykorzystać w kuchni quinoa, kaszę jaglaną, płaskurkę czy amarantus. Tymczasem korzystając z kodu qr na opakowaniu może, będąc jeszcze w eko sklepie lub markecie, zajrzeć do sieci by sprawdzić ciekawy przepis przygotowany przez sprzedawcę lub producenta.

A jakie jest wasze zdanie na temat możliwości wykorzystania kodów QR przez branżę EKO?

Karol Przybylak

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia