-tekst sponsorowany-
Musztarda kojarzy się wam pewnie z grillem, ale czy wiecie, że nie tylko może być afrodyzjakiem, ale wykazuje także działanie lecznicze. Doczekała się też własnego muzuem…
Znajduje się ono w Mount Horeb w stanie Wisconsin (USA). Większość z nas nie korzysta jednak z musztardy w muzeum, ale w kuchni. Dlatego warto poznać jej właściwości odżywcze.
Synapina czyli…
Specyficzny smak gorczycy oraz lecznicze właściwości zawdzięczamy zawartej w musztardzie substancji aktywnej – synapinie. Gorczyca występuje w kilku odmianach – najostrzejszą z nich jest sarepska, najłagodniejsza zaś biała.
Dlaczego afrodyzjak?
Niepozorne ziarenka gorczycy powodują przekrwienia w obrębie miednicy i wzmagają uwrażliwienie narządów na bodźce.
Biała gorczyca skutecznie leczy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dzięki obecności olejów i synapiny wzmaga produkcję kwasów żołądkowych i leczy głównie niestrawność, zaparcia oraz stany zapalne żołądka i jelit. Ale uwaga… Wystrzegać się jej powinny kobiety w ciąży, ponieważ może to spowodować poronienie
W naszej musztardzie, opartej na gorczycy z upraw ekologicznych, znajdziemy również dobrze przyswajalny wapń, magnez oraz witaminę B. Ponadto nasionka gorczycy są pomocne w leczeniu chorób reumatycznych, dolegliwości układu ruchu oraz, dzięki znacznej zawartości siarki, przy zatruciach wątroby.
Dowiedz się więcej i sprawdź przepisy na www.primavika.pl