Kernotto orkiszowe na razie nieśmiało pojawia się w naszych kuchniach. Ma jednak coraz większą grupę zwolenników. Jest smaczne, zdrowe, pożywne i łatwe w przygotowaniu.
Kernotto to nic innego jak kasza orkiszowa poddana wstępnej obróbce mechanicznej. Nie rozgotowuje się i nie klei. Może pełnić rolę smacznego dodatku do zup lub też stanowić główny składnik dania głównego.
Ze względu na neutralny smak kernotto można łączyć z wieloma warywami i przyprawami. Dzisiaj proponujemy smakową podróż do Tajlandii.
Przeczytaj więcej na temat: orkisz
Kernotto orkiszowe z tajską inspiracją
Czas przygotowania: 20 min
Sposób przygotowania:
Dwie szklanki kernotto orkiszowego gotujemy w garnku (lub maszynie do ryżu w proporcji z wodą – 2 szklanki wody na szklankę ziaren), solimy.
Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą i odstawiamy.
Umyte warzywa kroimy na duże cząstki. Na suchą patelnię wrzucamy pieczarki, lekko je obsuszamy, tak żeby nie traciły później tyle wilgoci. Dodajemy czosnek i oliwę. Chwilę dusimy. Dorzucamy kalarepę lub rzepę. Pamiętajmy, by jej nie rozgotować!
Dosypujemy ziarna i orzechy, dodajemy 3 łyżki sosu Thai reen oraz łyżkę słodkiego sosu teryaki (ważne, by patrzeć na skład).
Dodajemy 1/2 szklanki mleka roślinnego, wówczas wraz z siemieniem utworzy się gęsty i klarowny sos. Na minutę przed podaniem do gorącego dania dodajemy szpinak i nakładamy na kernotto.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Maria Zubowicz