Teraz czytasz...
Kernotto orkiszowe z tajską inspiracją [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kernotto orkiszowe z tajską inspiracją [przepis]

Kernotto orkiszowe na razie nieśmiało pojawia się w naszych kuchniach. Ma jednak coraz większą grupę zwolenników. Jest smaczne, zdrowe, pożywne i łatwe w przygotowaniu. 

Kernotto to nic innego jak kasza orkiszowa poddana wstępnej obróbce mechanicznej. Nie rozgotowuje się i nie klei. Może pełnić rolę smacznego dodatku do zup lub też stanowić główny składnik dania głównego.

Ze względu na neutralny smak kernotto można łączyć z wieloma warywami i przyprawami. Dzisiaj proponujemy smakową podróż do Tajlandii.

Przeczytaj więcej na temat: orkisz

Kernotto orkiszowe z tajską inspiracją

Czas przygotowania: 20 min

Sposób przygotowania:

Dwie szklanki kernotto orkiszowego gotujemy w garnku (lub maszynie do ryżu w proporcji z wodą – 2 szklanki wody na szklankę ziaren), solimy.

Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą i odstawiamy.

Umyte warzywa kroimy na duże cząstki. Na suchą patelnię wrzucamy pieczarki, lekko je obsuszamy, tak żeby nie traciły później tyle wilgoci. Dodajemy czosnek i oliwę. Chwilę dusimy. Dorzucamy kalarepę lub rzepę. Pamiętajmy, by jej nie rozgotować!

Zobacz także

świeże owoce rokitnika i dżem z rokitnika

Dosypujemy ziarna i orzechy, dodajemy 3 łyżki sosu Thai reen oraz łyżkę słodkiego sosu teryaki (ważne, by patrzeć na skład).

Dodajemy 1/2 szklanki mleka roślinnego, wówczas wraz z siemieniem utworzy się gęsty i klarowny sos. Na minutę przed podaniem do gorącego dania dodajemy szpinak i nakładamy na kernotto.

Smacznego!

Przepis i zdjęcie: Maria Zubowicz

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.