Jakiś czas temu na rynku czytelniczym pojawiła się nowa książki Katarzyny Jankowskiej, autorki bloga oraz książek z serii „Mama Alergika Gotuje”. Tym razem jednak całą swoją uwagę poświęciła diecie warzywno-owocowej.
Wielu z nas słyszało o diecie dr Dąbrowskiej czy o poście Daniela. W ogromnym skrócie – ich podstawą jest komponowanie posiłków z warzyw i niektórych owoców. Nie ma tu miejsca na mięso, mąkę, cukier, nabiał czy gluten. Ma to pomóc oczyścić organizm, wzmocnić odporność i poprawić samopoczucie. Trudno jednak przestrzegać zasad diety warzywno-owocowej, jeśli nie zna się reguł, jakie nią rządzą, oraz ma się ubogi zapas przepisów, które można wykorzystać na co dzień. I tu z pomocą przychodzi Katarzyna Jankowska. W swojej najnowszej książce „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów” pokazuje, że kuracja nie musi być pełna wyrzeczeń, wręcz przeciwnie – stać się może kulinarnym wyzwaniem i ciekawą przygodą.
https://biokurier.pl/jedzenie/wiesz-co-jesz/warzywa-korzeniowe-nie-takie-zwyczajne/
Dla kogo najnowsza książka Katarzyny Jankowskiej?
Publikacja jest dla wszystkich – dla początkujących i zaawansowanych, ale też dla osób, które szukają inspirujących przepisów na zdrowe dania dla całej rodziny. Mi pomogła w zmianie nawyków żywieniowych. Kierując się podpowiedziami Katarzyny Jankowskiej, o wiele łatwiej usunąć ze swojej kuchni produkty z dodatkiem konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. Autorka dostarcza całe mnóstwo inspiracji. Chętnie dzieli się też podpowiedziami: każdy przepis opatrzony został adnotacją dietetyka klinicznego oraz zawiera informacje dotyczące alergenów. Na końcu książki znaleźć można podsumowanie wartości odżywczych wszystkich dań oraz alfabetyczny spis warzyw i owoców, który w znacznym stopniu ułatwia wyszukiwanie przepisów z ich wykorzystaniem.
Dużą zaletą publikacji Katarzyny Jankowskiej jest umieszczenie w książce założeń diety warzywno-owocowej. Teoria jednak napisana jest prostym i zrozumiałym językiem. Autorka podpowiada, jak przygotowywać listę zakupów, kiedy najlepiej rozpocząć post oraz jakich reakcji organizmu można spodziewać się w czasie jego trwania. Notuje też, jakie są przeciwwskazania do przeprowadzenia diety warzywno-owocowej.
W książce nie brakuje tabel, zestawień i wypunktowań, które ułatwiają odbiór treści.
Przepisy na zdrowe i pożywne dania
Głównym elementem książki są jednak przepisy, które wychodząc spod pióra Katarzyny Jankowskiej są proste, doskonale przygotowane i inspirujące. Autorka podzieliła je na kilka kategorii:
- podstawowe i dodatki,
- kiszonki,
- koktajle i soki,
- surówki i sałatki,
- przekąski,
- zupy,
- dania na ciepło,
- desery.
Taki podział ułatwia wyszukiwanie dań. Jest też bardzo czytelny.
Autorka stawia na dania znane, np. jabłka pieczone, ogórki kiszone, surówkę z młodej kapusty czy krem z białych warzyw, które przygotowuje się w oparciu o założenia postu warzywno-owocowego. Więcej jednak w książce receptur bardziej oryginalnych. Nie brakuje ciekawych połączeń i niebanalnych dań, by wspomnieć choćby o gołąbkach z farszem z brokułu i kalafiora, dyniowych magdalenkach czy zapiekance buraczanej.
Przepisy opierają się na warzywach znanych i dostępnych w naszej strefie klimatycznej. Z całą pewnością spodobają się osobom, które na co dzień gotują sezonowo.
5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”
- W publikacji znajdziesz 150 przepisów na bazie warzyw i owoców, które bez problemu kupisz na lokalnym targu lub masz w swoim ogrodzie.
- Autorka w prosty sposób opisała zasady diety warzywno-owocowej opartej na głodówkach leczniczych i poście Daniela.
- W książce znajdziesz całe mnóstwo inspiracji. Odkryjesz możliwości kulinarne, jakie daje dieta bez cukru, mąki, nabiału, glutenu i tłuszczu.
- Przepisy uzupełniają doskonałej jakości zdjęcia.
- Walorem publikacji jest świetne przygotowanie merytoryczne Katarzyny Jankowskiej oraz jej wieloletnie doświadczenie. Autorka dotychczas opublikowała pięć książek z serii „Mama Alergika Gotuje”, które dowodzą, że mimo ograniczeń w diecie można jeść zdrowo, smacznie i rozsądnie.
Książkę „Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów” możecie kupić na naszej stronie lub za pośrednictwem Wydawnictwa Gaj.