Teraz czytasz...
Kasza jaglana eko z pieca
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Kasza jaglana eko z pieca

Składniki:

250 g kaszy jaglanej BIO
1 litr mleka BIO
2 łyżki cukru trzcinowego BIO
1 łyżka masła BIO
½ łyżeczki soli

Świeże owoce, konfitury lub sok (na zdjęciu kasza w wydaniu letnim, owoce dobrać można według pory roku)

 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przesypać do miski i płukać w ciepłej wodzie. Łuski i puste ziarna, które wypływają zlewać i przemywać tak długo, aż woda będzie bezbarwna. Czyste jagły zalać wrzątkiem i po minucie ponownie odcedzić. W tym czasie zagotować mleko i zalać nim kaszę jaglaną, dodać cukier, masło i sól.

Zagotować i zmniejszyć ogień. Po kilku minutach, gdy kasza zacznie gęstnieć, wymieszać ją łyżką, nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na pół godziny, aż zrumieni się na powierzchni. Gotową kaszę podawać ze świeżymi owocami, z cukrem, z konfiturami lub z sokiem. Doskonale smakuje z tartymi jabłkami i z cynamonem.

Dodatki do kaszy można modyfikować w zależności od sezonu. Latem doskonałe są świeże owoce lub soki, a zimą owoce suszone, bakalie oraz przetwory przygotowane latem.

(mpz)

Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.