Kasza jaglana eko z pieca

blank

Składniki:

250 g kaszy jaglanej BIO
1 litr mleka BIO
2 łyżki cukru trzcinowego BIO
1 łyżka masła BIO
½ łyżeczki soli

Świeże owoce, konfitury lub sok (na zdjęciu kasza w wydaniu letnim, owoce dobrać można według pory roku)

 

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przesypać do miski i płukać w ciepłej wodzie. Łuski i puste ziarna, które wypływają zlewać i przemywać tak długo, aż woda będzie bezbarwna. Czyste jagły zalać wrzątkiem i po minucie ponownie odcedzić. W tym czasie zagotować mleko i zalać nim kaszę jaglaną, dodać cukier, masło i sól.

Zagotować i zmniejszyć ogień. Po kilku minutach, gdy kasza zacznie gęstnieć, wymieszać ją łyżką, nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na pół godziny, aż zrumieni się na powierzchni. Gotową kaszę podawać ze świeżymi owocami, z cukrem, z konfiturami lub z sokiem. Doskonale smakuje z tartymi jabłkami i z cynamonem.

Dodatki do kaszy można modyfikować w zależności od sezonu. Latem doskonałe są świeże owoce lub soki, a zimą owoce suszone, bakalie oraz przetwory przygotowane latem.

(mpz)

Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia