Kasza gryczana z warzywami dla półrocznego malucha

Składniki: 2 średnie różyczki brokułów ekologicznych, 2 średnie różyczki kalafiora bio, 1 średnia marchewka bio, 2-3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej bio

Sposób przygotowania: Warzywa najlepiej ugotować na parze lub w małej ilości wody, której nie odlewamy. Niepaloną kaszę gryczaną ugotować na sypko bez dodatku soli, najlepiej w proporcji 3 łyżki kaszy na 6 łyżek wody.

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, gdy dziecko zaczyna dopiero jeść lub podusić widelcem, aby zostały większe kawałki, gdy dziecko już ma ząbki i potrafi już gryźć. Do obiadku można dodać 2-3 krople oleju lnianego, oliwy z oliwek lub łyżeczkę masła.

Powyższe składniki starczą na około 2 obiadki.

Obiadek dla dziecka karmionego piersią można podawać po 6 miesiącu.

Przepis przygotowała: Magdalena Przybylak – Zdanowicz

Podziel się z nami przepisem kulinarnym na bazie żywności ekologicznej. redakcja@biokurier.pl!

 


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! redakcja@biokurier.pl

 


Chcesz wiedzieć jakie przepisy pojawiają się na naszej stronie? Zapisz się na newsletter (w dolnym lewym rogu)

Klikając na poniższe TAGI otrzymasz przepisy i informacje na temat danego produktu!