Kasza gryczana – jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

Kasza gryczana BIO w kuchni sprawdzi się jako składnik wielu pysznych potraw. Doradzamy jak zadbać by była najwyższej jakości. Przecytajcie kolejny artykuł z EKO AKADEMI KULINARNEJ.

Przechowywanie:

Kaszę gryczaną można przechowywać 5-7 miesięcy, najlepiej w suchym i chłodnym miejscu, idealny byłby płócienny woreczek lecz można przesypać ją do słoika i szczelnie zamknąć.  Gotowaną trzymamy do 2 dni w lodówce (można też zamrozić).

Przygotowanie:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przebraną i opłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2. Co ważne, nie mieszajmy jej podczas gotowania, podobnie postępujemy z ryżem (jeśli już zaczniemy, to trzeba mieszać do końca gotowania, inaczej się przypali). Na dnie garnka nie powinno pozostać wiele wody, której nie odlewamy, gdyż zawiera cenne składniki wypłukane z ziaren. Na ugotowanie 100 gramów kaszy potrzeba mniej niż 15 minut.

Kasza – Wartości odżywcze w 100 g:

 

Wartość energetyczna

 

336 kcal sucha

141 kcal gotowana na sypko

 

 

Białko

 

12,6

 

 

 

Węglowodany

 

69,3

 

 

 

Tłuszcze

 

3,1

 

 

 

Gluten

 

nie zawiera

 

 

 

IG (indeks glikemiczny)

 

40

 

 

 

Zastosowanie:

 Najlepiej używać kaszy niepalonej, bo zawiera mniej więcej dwa razy więcej witamin niż prażona.

Kasza gryczana może być doskonałą podstawą wielu pełnowartościowych dań. Już z dodatkiem oleju lnianego, podsmażonej cebulki, podsmażonych pieczarek smakuje znakomicie. Pomysły na potrawy z kaszy gryczanej można znaleźć w naszym dziale z eko przepisami.

 

Przeczytaj także:

 

oprac. Małgorzata Górska

fot. Magdalena Przybylak-Zdanowicz

 

Zachęcamy do przysyłania nam Własnych przepisów!

144 kcal biała gotowana

343 kcal biała Jaś

88 kcal biała konserwowa

97 kcal szparagowa

8,6

21,2

3,6

2,9

25,4

62,3

17,2

10,3

0,9

1,7

0,1

6,9

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

nie zawiera

35

 

 

71

Brak postów do wyświetlenia