Kapusta ekologiczna – “dobra na wszystko”

Biała głowiasta, czerwona, włoska, a może pekińska? Z dobrodziejstw spożywania różnych odmian kapusty ekologicznej cieszyć się możemy niemal cały rok. To dobrze, bo warzywo to jest pod względem zdrowotnym bardzo cenne – zwłaszcza jeżeli pochodzi z upraw ekologicznych. Starożytni Rzymianie uważali, że kapusta jest lekiem „na wszystko”.

W 100 g kapusty jest tyle samo witaminy C co w cytrynie, ale zjadamy jej przecież znacznie więcej. Zawiera ona także niemal komplet witamin z grupy B oraz witaminy E, K, P i wiele cennych soli mineralnych. W przypadku kapusty czerwonej warto zwrócić uwagę na selen, który jest pierwiastkiem bardzo rzadkim, a pozytywnie działa m.in.: na obniżenie ciśnienia krwi, zaopatrzenie mięśni w tlen, wzmocnienie odporności. Z kolei sok z surowej kapusty uważa się w medycynie ludowej za lek na wrzody żołądka.

Ostrożnie z wodą!

Warto jednak wiedzieć, że wiele z pozytywnych składników kapusty jest rozpuszczalnych w wodzie. Przygotowując potrawy z kapusty trzeba wykorzystywać możliwie najmniej wody. Oto dwie wskazówki:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
    1. Dusząc włoską lub czerwoną kapustę na sałatkę wystarczy tylko skropić ją wrzątkiem.
  • Gotując kapustę warto uważać by woda sięgała do górnej powierzchni warzywa nie przykrywając go. Nie wylewajmy wywaru! Można zużyć go chociażby do zupy.

Ekologiczna kapusta kiszona – zdrowotna bomba

Kapusta ekologiczna i potrawy przygotowane na jej bazie miały zawsze ważne miejsce w polskim tradycyjnym codziennym jadłospisie. Prawdziwym zaś obrzędem było kiszenie kapusty, której co najmniej jedna beczka zawsze znajdowała się w domowej spiżarni lub piwnicy. Żywieniowcy twierdzą, że upodobanie ludu do kapusty kiszonej chroniło przed różnymi niedoborami witamin, głównie C. Kapusta kiszona wyróżnia się także obecnością witaminy B12, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i nerwów, a co za tym idzie zachowaniu świeżości umysłu i pozytywnego nastroju.

Sok z ekologicznej kapusty kiszonej

Sok z kapusty kiszonej uważa się za jeden ze skuteczniejszych leków na…przysłowiowego kaca, ale ma także wiele innych zastosowań… 

Na wątrobę, hemoroidy i apetyt

W medycynie ludowej i naturalnej powszechnie wykorzystywano sok z kwaszonej kapusty. Oczywiście prawidłowo kiszonej, najlepiej z dodatkiem jagód jałowca, kminku, odpowiednią proporcją soli około 10 g na kilogram kapusty. Był on traktowany jako napój witaminowy i ogólnie wzmacniający, regenerujący ustrój, regulujący różne procesy jelitowe, poprawiający apetyt i trawienie. Zielarze rosyjscy twierdzili, że korzystne kuracje nim są przy chorobach wątroby, śledziony, pęcherza żółciowego, zaparciach, żylakach odbytu. Płukanie jamy ustnej sokiem z kwaszonej kapusty działa wzmacniająco na dziąsła i leczy stany zapalne. Przy cukrzycy, zaburzeniach przemiany materii korzystne bywa pijanie soku z kapusty z dodatkiem m.in. soków z selera, marchwi, także czarnej porzeczki.

Sok z kiszonej kapusty na robaczyce i wzmocnienie

W medycynie ludowej szczególnie ceniono świeży sok z kwaszonej kapusty. Pijano go dla wzmocnienia. Uznawano go również za skuteczny, niegroźny środek leczący robaczyce.

CIEKAWOSTKA
Angielski żeglarz James Cook, który odbył trzy kolejne wyprawy na dalekie morza, nie miał nigdy problemu ze szkorbutem wśród swojej załogi. Dlaczego? Na każdą wyprawę zabierał wiele beczek kapusty kwaszonej. Choć nie umiano wtedy naukowo uzasadnić jej działania, zauważono, że jej spożywanie zapobiega wspomnianej chorobie. Dziś wiemy, że działanie to kapusta zawdzięcza występowaniu witaminy C.

 

Zbigniew Przybylak

 

 


Bądź na bieżąco – dołącz do nas na Facebook!

 

Biokurier na Twitterze – sprawdź

 


 

 

Brak postów do wyświetlenia