Składniki:
• mała główka kapusty czerwonej bio
• garść bio: orzechów włoskich, pestek słoneczka oraz zielonych pestek dyni
• 3-4 łyżki organicznego oleju z orzeszków ziemnych lub oleju z orzechów macadamia
• łyżkę sezamu łuskanego bio
• łyżkę drobno pokrojonej natki pietruszki bio
Sposób przygotowania:
Czerwoną kapustę odzieramy z wierzchnich liści, kroimy w miarę drobno, myjemy i zostawiamy na sicie do odsączenia. Rozgrzewamy olej i wrzucamy orzechy (zmiażdżone)pestki plus sezam, a po 2-3 minutach – pokrojoną kapustę. Dusimy na średnim ogniu ok. 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną natkę. Kapusta czerwona w takim wydaniu doskonale pasuje jako dodatek do kaszy (jaglanej, gryczanej, orkiszowej) lub wespół z zapiekanką warzywną – najlepiej na ciepło.
Smacznego!
Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl
3 jajka bio ugotowane na twardo
(250g) garść odsączonej fasolki szparagowej bio (po ugotowaniu) lub z puszki
(250g) cieciorki bio wcześniej ugotowanej lub z puszki
3 pomidory bio
1 średnia cebula czerwona bio
trochę wyłuszczonych pestek dyni bio
przyprawy bio (po szczypcie) : pieprz czarny, sól, pieprz czerwony, słodka i ostra papryka
do sosu musztardowego: 4-5 łyżek oliwy organicznej, 3-4 łyżki musztardy bio (może być tradycyjna, jak i tzw. do grilla z dodatkiem papryki), kilka kropel soku z cytryny bio