Kampania „Lubię kaszę” po raz czwarty!


 

Rusza ogólnopolska kampania edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Swoje poparcie dla akcji wyraziła Maia Sobczak, autorka bloga „Qmam kaszę”.


Cel jest jeden: propagowanie spożycia kaszy, poprzez włączenie tego cennego produktu do codziennej diety. W tym roku szczególny nacisk kładzie się na najmłodszych. – W ciągu pierwszego roku życia dziecko rośnie niezwykle szybko oraz znacznie zwiększa masę ciałaniemal trzykrotnie. Dla tak intensywnego rozwoju niezbędna jest pełnowartościowa dieta, w której niezastąpionym komponentem jest kasza. Zaczynamy od kaszek bezglutenowych (np. kukurydziana) po czwartym miesiącu życia, a potem stopniowo rozpoczynamy podawanie zbóż zawierających gluten (manna). Kluczowym momentem jest przełom pierwszego półrocza, bowiem od 6. miesiąca życia znacznie wzrasta zapotrzebowanie maluszka na wiele składników odżywczych. Warto wtedy zacząć podawać kasze obfitujące w żelazo, cynk i magnez, takie jak: jaglana, gryczana oraz owsiana – mówi Katarzyna Foszner, ekspert kampanii ds. żywienia.

Ambasadorką kulinarną akcji została w tym roku Maia Sobczak, autorka niezwykle popularnego bloga Qmam Kasze, na którym znaleźć można wiele innowacyjnych przepisów (zachęcamy także do lektury ksiązki Qmam kasze. Blogerka zachęca do eksperymentowania, ale i odkrywania niestandardowych połączeń kaszy i innych produktów spożywczych.

Organizatorem kampanii „Lubię kaszękasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Akcja sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach akcji realizowane są konkursy oraz spotkania kulinarnePod znakiem kaszy”. Porady, przepisy, jak również więcej informacji o kaszy znajdziemy na stronie internetowej kampanii.

Kasza to symbol zdrowia i energii. Dawniej jedzona była na co dzień, dzisiaj została wyrzucona z menu wielu Polaków. Akcja „Lubię kasze” ma na celu przywrócenie jej dawnej świetności, bo kasza – jak przekonują dietetycy – to samo zdrowie. Posiada wiele cenny dla zdrowia witamin i minerałów. Jest lekkostrawna, delikatna, ma ponadto działanie oczyszczające.

Oprac. Agnieszka Gotówka