Teraz czytasz...
Greenpeace publikuje poradnik Dobra ryba
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Greenpeace publikuje poradnik Dobra ryba

Zostało nam o wiele mniej gatunków ryb morskich niż 50 lat temu. Greenpeace rozpoczęło nową kampanię mającą na celu uświadomienie czym jest odpowiedzialna konsumpcja – tym razem chodzi o ochronę bioróżnorodności mórz i oceanów. Opublikowany został darmowy poradnik.

Dowiemy się, jakich ryb i dlaczego nie należy kupować. Dla niektórych zaskakująca może byś informacja, że 75% światowej populacji ryb jest nadmiernie eksploatowane, zagrożone wyginięciem lub znacząco uszczuplone. Przy czym rezerwaty morskie to jedynie 1% powierzchni tych wód.

Na oficjalnym profilu organizacji możemy się dowiedzieć na przykład: Co to jest przyłów (ang. by-catch)? To wszystkie zwierzęta, które trafiają do sieci lub na haki rybackie „przypadkiem” i są traktowane przez przemysł jako „odpad”. Te zwierzęta często są wrzucane z powrotem do wody – ranne, zaduszone, martwe. Na przykład na każdy kilogram złowionych krewetek tropikalnych przypada aż 5 kilogramów takiego „odpadu”.

Świetne słowo, prawda? W takim „odpadzie” znajdują się delfiny, rekiny, żółwie morskie i wiele innych zwierząt, będących niewinnymi ofiarami przemysłowych połowów. Dlatego tak ważne jest – jeśli już kupujecie i jecie ryby – żeby robić to ODPOWIEDZIALNIE i Z GŁOWĄ, żeby nie wspierać niszczenia mórz i oceanów.

Jak piszą autorzy, dzięki lekturze poradnika Dobra ryba : Dowiesz się, których ryb należy unikać ze względu na ich przełowienie lub szkodliwy sposób połowu (tzw. Czerwona lista). Podpowiemy Ci także, które sieci handlowe realizują politykę odpowiedzialnego zakupu ryb i owoców morza a które całkowicie ją ignorują. Informacja to prawo każdego klienta.

Darmowy poradnik, jak być odpowiedzialnym konsumentem ryb do pobrania na stronach Greenpeace


Na czerwonej liście (ryb, których nie należy kupować) znalazły się: dorsz, halibut atlantycki, halibut grenlandzki, karmazyn pospolity, krewetki tropikalne, łosoś atlantycki, miruna nowozelandzka, rekin i sola.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zagrożeń, na jakie narażone są morza i oceany, obejrzyj przygotowany przez GreenPeace krótki film dokumentalny „Kropla w oceanie”:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.