Rośniemy! Jesienny numer Biokuriera będzie miał 60 stron, a na tą chwilę mamy potwierdzony nakład 25 500 egzemplarzy (być może jeszcze urośnie). O czym przeczytacie?
Sporo miejsca poświęcamy papryce – jej rodzajom, walorom zdrowotnym a także zastosowaniom w kuchni i medycynie naturalnej. Nie brakuje także informacji o przetworach na jej bazie a artykuł wieńczą przygotowane przez Agnieszkę Neumueller przepisy na leczo wegetariańskie i grillowaną paprykę.
W dziale 5 faktów o… tym razem „na tapetę” bierzemy marchew. O co chodzi z tym beta-karotenem? przy jakich dolegliwościach spożywanie tego warzywa jest szczególnie polecane? Co było przysmakiem…krasnoludków? Odpowiedzi w tekście 😉
Jesień to czas kiedy nasza odporność wystawiana jest często na próbę. Polecamy tekst Joanny Typek (na co dzień farmaceutki) o naturalnych sposobach jej wzmacniania. Uzupełnia go analiza dotycząca zawartości witaminy C w najróżniejszych produktach.
Znacie olej lniany? Stosowaliście? Agnieszka Gotówka zebrała najważniejsze informacje, które warto znać zanim dokona się zakupu (a także już po…). Tekst uzupełniliśmy o wypowiedzi przedstawicieli producentów oleju, którzy zdradzają tajniki związane z jego produkcją oraz przechowywaniem.
Aktywne Smaki tym razem poświęcone oleju kokosowemu. Czym różni się ten vergine od rafinowanego? Adam Turowiec dzieli się kilkoma faktami, które warto znać. Maja Skorupska w ramach „Kuchni w biegu” tym razem prezentuje przepis na: Wegański chlebek marchwiowy z cukrem brzozowym (to tak, aby znów przypomnieć o marchwi!)
Chętni do podróży? Polecamy coś lokalnie – czyli gospodarstwo agroturystyczne Ekopachotówko, które specjalizuje się w daniach z gęsiny – a także globalnie – warto odkryć, mniej znaną, kulinarną stronę Frankfurtu nad Mennem.
Co powinno znaleźć się w kuchni alergika? Na to pytanie odpowiada z kolei Katarzyna Jankowska, znana też jako Mama Alergika Gotuje.
Systematycznie zwiększamy liczbę treści poświęconych kosmetyce naturalnej. Tym razem o wykorzystaniu olejów a także ekologicznej paście do zębów.
Tradycyjnie już tworzymy nasz alfabet superfoods. Czas na winogrona i żurawinę.
Jak w każdym numerze prezentujemy również nowości ze świata BIO (wiecie gdzie powstanie ekologiczny supermarket i gdzie szukać katalogu produktów bezglutenowych?) oraz nowe produkty, które pojawiły się na rynku.
Wprowadź Biokurier do swojego ekosklepu
Serdecznie zachęcamy sklepy do współpracy przy dystrybucji Biokuriera – zapewniamy stałą dostawę a także wsparcie promocyjne. Szczegóły tutaj a także pod numerem telefonu: 508 80 87 89 prenumerata@biokurier.pl
Biokurier dostępny jest także w prenumeracie indywidualnej.