Jesienny Biokurier dostępny. O czym piszemy?

 

Szukamy sposobu na dynię, zdrowe konopie, jak zrobić domowy ser, co warto wiedzieć o interakcjach między żywnością a lekami – to tylko niektóre z tematów poruszanych w najnowszym numerze Biokuriera. Piszemy także o ekologicznych olejach oraz odwiedzamy gospodarstwo specjalizujące się w uprawie ekologicznych warzyw.

Najnowszy numer Biokuriera ma 32 strony i rozprowadzany jest w nakładzie 15 000 egzemplarzy przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną. Oto tematy aktualnego numeru:

Szukamy sposobu na dynię

W kuchni staropolskiej dynia występowała pod postacią „korbola” czy „bani”, później popadła w zapomnienie,a obecnie odkrywana jest na nowo… pod najróżniejszymi postaciami. To dobrze, bo zarówno miąższ, pestki jak i wytłaczany z nich olej są\ atrakcyjne pod względem smakowym i zdrowotnym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Domowy ser? Od czego zacząć

Niegdyś, w prawie każdym gospodarstwie było kilka krów, a nasze babcie robiły pyszne twarogi, masło i inne produkty mleczne. Dziś domowy i przygospodarski wyrób serów znów staje się coraz popularniejszy. To nietuzinkowe i satysfakcjonujące hobby. Wyrób serów wcale nie jest trudny. Do jego wytwarzania można używać mleka pochodzącego od własnych zwierząt, kupowanego od innego gospodarza, a nawet takiego ze sklepu. Podstawowy sprzęt i dodatki kosztują zaledwie kilkadziesiąt złotych, dostępne są w specjalistycznych sklepach. Niezbędnych rad, początkującym
serowarom, udziela Jakub Krężel, który domowym mleczarstwem pasjonuje się od kilku lat, a profesjonalnie zajmuje się nsprzedażą akcesoriów dla domowych serowarów oraz małych przetwórni pod szyldem serowar.pl.

Zdrowe konopie

Także w Polsce konopie powoli przestają kojarzyć się tylko i wyłącznie z tematem narkotyków. To dobrze bo zarówno w postaci ziaren, oleju jak i mleka są ciekawym uzupełnieniem codziennego menu. Odmiana konopi, z których przygotowuje się wspomniane produkty pozbawiona jest właściwości halucynogennych a obfituje w pożyteczne kwasy tłuszczowe i białko.

Oleje roślinne – tłusty temat!

W ostatnich latach na półkach eko sklepów pojawia się coraz więcej różnego rodzaju olejów roślinnych uzyskiwanych z pestek, owoców lub nasion. Tłuszcze te mają wiele cennych właściwości, ale warto wiedzieć jak z nich umiejętnie korzystać.

4 jesienne sposoby na ser: Pasta groszkowa z miętą i serem

Pecorino, Serniczki z dżemem jagodowym, Sernik z herbatnikowo-migdałowym spodem i polewą orzechowo-czekoladową, Roladki cukiniowe z serem i warzywami

Żywność ekologiczna. Fakty i mity cz. 2

Podczas różnego rodzaju spotkań i rozmów niejednokrotnie spotykamy się z wieloma obiegowymi sądami na temat żywności ekologicznej. W tej serii artykułów Andrzej Szeremeta porządkuje naszą wiedzę. Jakie fakty i mity analizujemy?
Produkcja hydroponiczna nie może być certyfikowana jako ekologiczna
Produkty ekologiczne są mniej bezpieczne niż konwencjonalne

Żywność a leki – co warto wiedzieć o interakcjach? (cz. 2)

Interakcje leków z pożywieniem – to jedno z ważniejszych zagadnień współczesnej medycyny i farmacji. Problem ten zasygnalizowany został w poprzednim numerze. W ogólnym zarysie przedstawione zostały losy leku w ustroju po podaniu doustnym oraz
wpływ pokarmów na wchłanianie, transport substancji leczniczych, metabolizm i wydalanie leku z organizmu. Choć temat może wydawać się bardzo specjalistyczny, powinien być znany każdemu świadomemu konsumentowi i pacjentowi. Prezentujemy kilka przykładów interakcji, by zwrócić uwagę jak znaczący jest chociażby wybór napojów podczas kuracji lekami.

Przyglądamy się uprawie eko warzyw

Soczysty jarmuż, krucha marchewka, pikantne rzodkiewki czy świeża sałata to tylko niektóre z warzyw oferowanych przez Farmę Świętokrzyską. Ponad 100-hektarowe, prowadzone przez Olgę i Łukasza Gębka, gospodarstwo ekologiczne zaskakuje swoją różnorodnością, świetną organizacją oraz otwartością samych gospodarzy. Jest położone wśród łąk i lasów powiatu ostrowieckiego, w województwie świętokrzyskim.

Więcej prozdrowotnych składników w żywności eko niż konwencjonalnej

Istnieją istotne różnice między surowcami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Są to: wyższe stężenie przeciwutleniaczy, niższy poziom kadmu, azotanów i azotynów oraz rzadsza obecność pozostałości pestycydów w surowcach z ekologicznych upraw w porównaniu z pochodzącymi z upraw konwencjonalnych – informują naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle. Rezultaty ich analizy opublikowano w magazynie British Journal Of Nutrition

5 sposobów na jesienne warzywne kosmetyki

Jesienią w kosmetyce naturalnej warto stosować sezonowe warzywa. Mają wtedy najwięcej dobroczynnych składników. Jak w prosty sposób wykorzystać ekologiczne warzywa w kosmetyce? Oto prezentujemy przepisy na 5 jesiennych kosmetyków warzywnych z książki „ABC kosmetyki naturalnej tom 2 warzywa”.

Zachęcamy eko sklepy do współpracy przy dystrybucji Biokuriera

Brak postów do wyświetlenia