Jesienne danie jednogarnkowe


Składniki dla 4-6 osób:

0,5 kg mięsa mielonego BIO

5 średnich ziemniaków BIO

3 kolorowe średniej wielkości papryki BIO

½ średniej wielkości kalafiora BIO

4-5 dojrzałych pomidorów BIO (można także użyć pomidorów z puszki – ja użyłam b. dojrzałych, świeżych pomidorów)

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego BIO

3-4 ogórki kiszone BIO

4 ząbki czosnku BIO

2-3 cebule BIO

1-2 łyżki oliwy z oliwek BIO

 

Przyprawy BIO:

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka curry

2-3 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka naturalnej przyprawy do mięsa wieprzowego

2 łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki chili

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W brytfannie lub w garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie do cebuli wrzucić mięso mielone i zmiażdżony, lub pokrojony w plasterki czosnek. Mięso podsmażyć przez kilka minut i mieszać by się zbyt mocno nie podpiekło. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w kostkę pozostałe warzywa. Do podsmażonego mięsa dorzucić ziemniaki, paprykę i rozdrobniony na niewielkie koszyczki kalafior. Dolać trochę wody i chwilę podgotować (około 10-15 minut). Następnie dodać pokrojone pomidory (można z nich usunąć skórkę), koncentraty pomidorowy i pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Całość doprawić przyprawami i dusić pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut. W razie potrzeby można dolać trochę wody.

Potrawa ma mieć postać gęstej zupy.

Polecam także wersję wegetariańską bez mięsa. Można je zastąpić np. soczewicą lub fasolą bądź wykonać tylko na bazie wymienionych wyżej składników. Przygotowanie dania w wersji wege rozpoczynamy tak samo, oczywiście z pominięciem mięsa. Danie z pewnością będzie równie smaczne.

Gorąco polecam obie wersje jednogarnkowego jesiennego dania, które fajnie rozgrzewa szczególnie w zimny, pochmurny, jesienny dzień.

Całkowity czas przygotowania potrawy: około 40-45 min.

Tekst i foto: Magdalena Przybylak-Zdanowicz