Jedz jabłka! Ekojabłka

Znakomicie smakują, wzmacniają odporność, są niskokaloryczne, wspomagają trawienie, obfitują w przeciwutleniacze, poprawiają urodę, wspomagają pracę mózgu – zalety jabłek można wymieniać niemal bez końca. Warto poszukiwać tych z gospodarstw ekologicznych. Dlaczego? Odpowiedź w naszym artykule.

Najwięcej korzystnych składników mają surowe owoce, ale ich smak można zachować na dłużej za sprawą przetworów takich jak dżemy, ocet czy też coraz bardziej popularny cydr.

Jabłko ekologiczne czyli…

Wśród wielu osób wciąż obecne jest przekonanie, że jabłko ekologiczne to takie z grzybem lub robakiem, bo to dowód, że owoce nie były pryskane. To nie do końca prawda. Jabłko ekologiczne może być duże i piękne. Zawsze jest istotne, by się z nim właściwie obchodzić, czyli zbierać, transportować i przechowywać. „Z jabłkiem, jak z jajkiem”– mówi Joanna Szewczyk, twórczyni marki „Joanka”, specjalizującej się w sprzedaży ekojabłek (i przetworów na ich bazie) z grójeckich sadów.

Wciąż brakuje kompleksowych badań naukowych, które pozwoliłyby zaprezentować różnice we właściwościach odżywczych pomiędzy ekologicznymi a konwencjonalnymi jabłkami, ale opublikowano co najmniej kilka artykułów naukowych (w Polsce i zagranicą) wskazujących na wyższe (o ok. 25-30%) zawartości pektyn, witaminy C oraz polifenoli. Istotnym atutem ekojabłek jest też ich znacznie niższa ekspozycja na pestycydy a według amerykańskiej organizacji Environmental Working Group konwencjonalne jabłka są jednymi z najbardziej narażonych na pozostałości tych substancji owoców.

**************************

KONKURS Odgadnij hasło i wygraj paczkę ekologicznych warzyw „Od Rolnika”

cz.1 hasła: sezonowo

części trzeciej szukaj w tekście:

Czas na ziemniaki ekologiczne

**************************

Sposób uprawy ma znaczenie

Różnice pomiędzy jabłkami ekologicznymi a konwencjonalnymi wynikają ze sposobu uprawy sadu. W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się syntentycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Sadownicy z certyfikatem sięgać mogą po dopuszczone środki pochodzenia mineralnego.

–Prowadzenie ekologicznego sadu wiąże się z większym nakładem pracy i niższym plonowaniem, ale jeżeli chodzi o smak i jakość owoców różnica jest dostrzegalna – mówi Andrzej Czajkowski z Ostro-witego k. Golubia Dobrzynia (woj. kujawsko – pomorskie), który sad prowadził już w 2005 r. a wcześniej gospodarował także metodami konwencjonalnymi. –Największym wyzwaniem jest walka z parchem jabłoni. O ile w sadach konwencjonalnych chorobę można zwalczać szeroką paletą oprysków, w rolnictwie ekologicznym stosuje się tylko te na bazie składników pochodzenia naturalnego. Bardzo ważna jest profilaktyka i dobór odmian, dobrze sprawdzają się te stare – dodaje.

W sadach konwencjonalnych, aby owoc lepiej się przechowywał i dłużej wyglądał ładnie stosuje się środki chemiczne. Stosujący metody ekologiczne mają do dyspozycji jedynie niską temperaturę w chłodni.

Dlaczego warto jeść jabłka dawnych odmian?

–Istotne są także kwestie związane z dokumentacją. W rolnictwie ekologicznym wszystkie działania muszą być zanotowane i jest to później skrupulatnie sprawdzane podczas corocznej kontroli. Inspektor może także pobrać np. próbki owoców lub liści do badań laboratoryjnych, aby sprawdzić czy nie były stosowane niedozwolone opryski – dodaje Andrzej Czajkowski.

Przyrodnicze zalety ekosadów

Ekologiczny sad to także „raj” dla różnego rodzaju stworzeń. – W sadzie mamy wiele pożytecznych owadów: biedronkowate, złotookowate i skorki, używamy także gatunków pożytecznych jak roztocza drapieżne, a dużą pomocą służą nam ptaki. Naturalne obrzeża ekologicznego sadu z dziko rosnącymi roślinami wspierają równowagę ekosystemu – czytamy na stronie internetowej sadu „Eko Owoc” z Mogielnicy (woj. mazowieckie) prowadzonego od wielu lat przez rodzinę Zarzyckich.

Zachować jabłka od zapomnienia

Sadownictwo ekologiczne i tradycyjne może także pomóc w zachowaniu wielu jabłek, które nie na-dają się do uprawy intensywnej i zagrożone są wyginięciem. Ekspert z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach, dr Grzegorz Hodun szacuje liczbę znanych, polskich odmian jabłek na 90 odmian, tymczasem w powszechnej sprzedaży spotykamy około 20 i ta liczba może się jeszcze zmniejszyć. Pomijając  względy ekologiczne, możemy po prostu stracić spore bogactwo smaków… Jedzmy więc jabłka. Najróżniejszych odmian!

Polecamy tekst: 

Dlaczego warto jeść jabłka dawnych odmian?

Karol Przybylak